ΑΘΗΝΑ
22:14
|
26.04.2024

Δραματική έκκληση από την Παλαιστινιακή Αρχή για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας καθώς το Ισραήλ έδωσε το “πράσινο φως” για την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 νέων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική έκκληση από την Παλαιστινιακή Αρχή για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας καθώς το Ισραήλ έδωσε το “πράσινο φως” για την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς εντός των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Είναι η πρώτη αδειοδότηση για ανέγερση κατοικιών μετά την οκτάμηνη αναβολή προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από πλευράς Ισραήλ. “Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να βάλει ένα τέλος στην τρέλα των εποικισμών που δυναμιτίζουν κάθε ελπίδα για μια αυθεντική ειρηνευτική διαδικασία”, δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.  

Η κατασκευή νέων κατοικιών αναμένεται να κατευνάσει τις επικρίσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τους επικεφαλής των εποίκων, παραδοσιακών πολιτικών του συμμάχων.

Η υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν προκάλεσε αντιδράσεις στους παραδοσιακούς συμμάχους του Νετανιάχου καθώς η ισραηλινή ηγεσία δεσμεύθηκε να αναστείλει το σχέδιό της για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τις μοναρχίες του Κόλπου. Μια “παραχώρηση” που χαιρετίστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις ως μια ευκαιρία για ειρήνευση.

Η επιτροπή σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη έδωσε την τελική της έγκριση για την κατασκευή 1.313 κατοικιών σε διάφορους οικισμούς. Παράλληλα προχωρούν, χωρίς όμως να έχουν λάβει την τελική έγκριση, τα σχέδια για την ανέγερση 853 ακόμα κατοικιών. Ανακοίνωση από τον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ αναφέρει ότι στην περιοχή θα χτιστούν 350 νέες κατοικίες. “Μια τεράστια επιτυχία για το Μπέιτ Ελ”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου “ενισχύει ντε φάκτο την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης”, καταγγέλλει η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση κατά του εποικισμού “Ειρήνη Τώρα”. Σύμφωνα με την οργάνωση  560 νέες κατοικίες θα οικοδομηθούν στον οικισμό Χαρ Τζίλο (1.600 κάτοικοι), που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, και πολλοί οικισμοί που έχουν κατασκευασθεί χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια θα νομιμοποιηθούν αναδρομικά.

Τα μέλη της “Ειρήνη τώρα” καταγγέλλουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταστρέφει μια ευκαιρία για ειρήνευση. “Αντί να επωφεληθεί από τις συμφωνίας με χώρες του Κόλπου και να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, εκτρέπει τις προτεραιότητες του Ισραήλ προκειμένου να ικανοποιήσει μια περιθωριακή μειοψηφία του παραδοσιακού εθνικιστικού εκλογικού ακροατηρίου του”, αναφέρει η ΜΚΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα