ΑΘΗΝΑ
14:44
|
19.04.2024

«Απογοήτευση» από την έλλειψη προόδου στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που είχε θέσει τη σημερινή ημερομηνία (15 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Απογοήτευση» από την έλλειψη προόδου στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που είχε θέσει τη σημερινή ημερομηνία (15 Οκτώβρη) ως ορόσημο για την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με στόχο μία συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Η ΕΕ ποτέ δεν είχε πρόθεση να κλείσει μία συμφωνία παρά μόνον υπό την προϋπόθεση πλήρους παράδοσης της Βρετανίας. Και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Τζόνσον. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει τα «επόμενα βήματα» μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της ΕΕ, «τις επόμενες λίγες μέρες».

Παράλληλα, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει «επιθυμία» για μία συμφωνία στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η τελευταία είχε προειδοποιήσει πως η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει μία συμφωνία «με οποιοδήποτε κόστος».

Νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα, με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών,Ντέιβιντ Φροστ, εξέφρασε «έκπληξη» επικρίνοντας τους ηγέτες της ΕΕ πως δεν είναι πλέον αφοσιωμένοι στην καταβολή «εντατικών προσπαθειών» για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διαμορφώνει τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα σκληρά παζάρια μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ, συνεχίστηκαν, απόψε το βράδυ, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απαίτησε (σύμφωνα με πληροφορίες του POLIICO) να παραδώσουν τα προσωπικά τους τηλέφωνα και τάμπλετ.

Όπως έγινε γνωστό, με αυτό το πρόσθετο μέτρο θεωρήθηκε πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή των συνομιλιών σε πιο ασφαλές και προστατευμένο (από τους «κοριούς» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών) περιβάλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα