ΑΘΗΝΑ
13:47
|
05.05.2024
Ένα σχόλιο για τον “νυχτερινό επανεγκλεισμό” που επιβάλλει ο Μακρόν στους κατοίκους των γαλλικών πόλεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχόλιο της διαδικτυακής σελίδας Nantes Révoltée. Μετάφραση: Χριστίνα Χελά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: μερικός περιορισμός, περιορισμός ελεύθερου χρόνου. Είναι ένα μέτρο που παραπέμπει σε πολεμική περίοδο και θα επιβληθεί από το ερχόμενο Σάββατο σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Προς το παρόν. Οι κάτοικοι των περισσότερων μεγάλων πόλεων θα πρέπει να μένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. Προς το παρόν, οι μεγάλες πόλεις της δυτικής Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της Νάντης, δεν ανησυχούν, αλλά έγινε αντιληπτό ότι αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας προορίζεται να επεκταθεί. Και θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο!

Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό: λες και ο ιός κυκλοφορούσε λιγότερο στις πολυσύχναστες δημόσιες συγκοινωνίες που οδηγούν τους πολίτες στην εργασία τους από ό,τι στη μέση της νύχτας. Αποτελεί επίσης μια άποψη για την κοινωνία, ο πρόεδρος Μακρόν το έχει επαναλάβει πολλές φορές: οι Γάλλοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Εν ολίγοις: κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας, μείνετε στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας, συνεχίστε ως συνήθως. Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων εξόδων: “πρέπει να διατηρήσουμε μια κοινωνική ζωή αλλά να μειώσουμε τις ανωμαλίες της”. Επομένως, οι ανωμαλίες είναι οτιδήποτε σχετίζεται με εκδρομές, πάρτι, χαλάρωση…

Ο “κανόνας των 6”. Ο Macron υιοθέτησε αυτή την ιδέα που διαμορφώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες: να μην υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα σε κλειστό χὠρο. Πολύ καλά, αλλά την ίδια στιγμή, ανακοινώνει τη συνέχιση μαθημάτων σε σχολεία, κολέγια, γυμνάσια, όπου συγκεντρώνονται έως και 35 άτομα σε μία τάξη, ακόμη και μαθήματα στο πανεπιστήμιο, όπου στα αμφιθέατρα μπορούν να καταμετρηθούν εκατοντάδες φοιτητές. Δύο μέτρα και σταθμά για εργάτες και άλλες μεγάλες μονάδες παραγωγής. Παραλογισμός.

Δεν κάνω μαθήματα στη νεολαία”, “δεν είναι εύκολο να είσαι 20 ετών σήμερα” επανέλαβε ο πρόεδρος. Ωστόσο, η νεολαία είναι επισφαλής, ταπεινωμένη, καταπιεσμένη από την αρχή της πενταετίας της. Και είναι οι νέοι αυτοί που δέχονται τις περισσότερες σφαίρες και βολές flash ball όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, ειδικά στις γειτονιές.

Οι πιο επισφαλείς είναι τα πρώτα θύματα”. Είναι αναμφίβολα η πιο άσεμνη στιγμή της προεδρικής ομιλίας: το θέαμα ενός προέδρου που συνθλίβει τους φτωχούς για τριάμιση χρόνια και που ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχότερων. Αλλά χωρίς σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Η κυβέρνηση είχε για μήνες τη δυνατότητα να επενδύσει μαζικά στις νοσοκομειακές υποδομές, να αναδιοργανώσει την εκπαίδευση για να περιορίσει τη μετάδοση στα σχολεία, να προσλάβει φροντιστές, για να αποφύγει να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αντί να ανταποκριθεί σε αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δεν έκανε τίποτα. Και σήμερα, αυτό θα το πληρώσει ο πληθυσμός, με ελευθεροκτόνα μέτρα.

Σχόλιο της διαδικτυακής σελίδας Nantes Révoltée. Μετάφραση: Χριστίνα Χελά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα