ΑΘΗΝΑ
07:43
|
05.11.2024

Οι αρχές της Λιβύης συνέλαβαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη ένας από τους πλέον διαβόητους δουλεμπόρους, ο οποίος καταζητείται και από την Interpol για παράνομη διακίνηση και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Λιβύης συνέλαβαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη ένας από τους πλέον διαβόητους δουλεμπόρους, ο οποίος καταζητείται και από την Interpol για παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε τη σύλληψη του Αμπντ αλ Ραχμάν αλ-Μιλάντ, γνωστός ως Μπίτζα, την Τετάρτη. Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λιβύη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη του Μιλάντ χαρακτηρίζοντάς την “μια καλή είδηση στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων”.

Τα τελευταία χρόνια η Λιβύη έχει μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς κόμβους μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι χιλιάδες μετανάστες στη Λιβύη πέφτουν θύματα κακοποίησης και βίας.

Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μιλάντ ήταν καταζητούμενος και στη Λιβύη πέρα από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Ποιος είναι ο Μπίτζα;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο Μπίτζα υπήρξε επικεφαλής της ακτοφυλακής στην παραλιακή πόλη Ζαβίγια, η οποία “συνέχεια συνδέεται με περιστατικά βίας κατά μεταναστών και με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων”.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το 2017 ο Μπίτζα κι άλλα μέλη της ακτοφυλακής “εμπλέκονταν άμεσα στη βύθιση σκαφών που μετέφεραν μετανάστες”. Ο ίδιος φέρεται να κρύβεται πίσω από το άνοιγμα κέντρου κράτησης μεταναστών στη Ζαβίγια όπου σημειώνονταν φρικτά περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης.

Το 2017 ο δουλέμπορος Μπίτζα συμμετείχε σε συνάντηση με Ιταλούς αξιωματούχους και αντιπροσωπεία της ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κάρα ντι Μινέο στην Κατάνια, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη. Η παρουσία της Μπίτζα έγινε γνωστή από την ιταλική εφημερίδα Avvenire, η οποία δημοσίευσε την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, μια εκτενή έρευνα σχετικά με τη συνάντηση.
Τον Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα 2014 διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα