Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με τη δυνατότητα επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια πήρε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.
“Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ‘ακρογωνιαίο λίθο’ του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών”, τονίζει σε ανάρτησή της στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι “η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο”.
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG
Όλα αυτά την στιγμή που οι Αμερικανοί “σύμμαχοί” δεν αναγνωρίζουν καμμία ελληνική δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” και προβαίνουν μαζί με τους Γερμανούς εταίρους μας σε άνευρες δηλώσεις, παραβλέποντας την αποστολή του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιμένοντας στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ούτως ή άλλως, τόσο οι αποκαλύψεις για τη “μυστική διπλωματία” που ακολούθησε η κυβέρνηση όσο και η τοποθέτηση του Θάνου Ντόκου ως συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφαλείας, προοικονομούν ότι στο βάθος έρχεται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ευλογίες και τις πιέσεις των συμμάχων.
Άλλωστε χθες ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε να ασκήσει η χώρα μας το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, απάντησε ότι “η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια”.