ΑΘΗΝΑ
02:40
|
19.05.2024
Τα 13 χρόνια θα γίνου 34 μήνες φυλάκιση για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, στηλίτευσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στο OPEN για τις ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο στους χρυσαυγίτες, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι σε ορισμένους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν υπερβολικά χαμηλές ποινές, αναντίστοιχες με τη βαρύτητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκαν.

“Οι ποινές που επιβλήθηκαν στο ‘διευθυντήριο’ της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ποινών του ποινικού κώδικα”, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο “σε ορισμένους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν υπερβολικά χαμηλές ποινές, αναστοίχες με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος ύστερα από μια πολύχρονη δίκη, δεκάδες κατηγορούμενοι όπως οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και οι παρολίγον δολοφόνοι του Αιγύπτιου ψαρά να αφεθούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι” υπογράμμισε.

“Εσείς θα αισθανόσασταν δικαιωμένος” διερρωτάται ο κ. Παπαδάκης, “αν πέντε άνθρωποι ενώ κοιμόσασταν τη νύχτα, σας χρυπούσαν στο κεφάλι με σιδερένιους λοστούς και σας άνοιγαν το σαγόνι στα δύο… μια ποινή επτά ετών για τέσσερις από αυτούς θα σας έκανε να αισθάνεστε δικαιωμένος;”

“Πρακτικά οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν με αξιώσεις ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που θα ασκήσουν, άρα δηλαδή να μείνουν ελεύθεροι για τρία τέσσερα χρόνια και να διεκδικήσουν μια ποινή ακόμη πιο χαμηλή για να εκτίσουν τελικά το ένα τρίτο αυτής, δηλαδή ένα πολύ μικρό μέρος”.

“Τελικά οι φυλακές για ποιον είναι; για την καθαρίστρια που έκανε ένα πλαστό απολυτήριο για να πιάσει δουλειά;” τονίζει ο κ. Παπαδάκης, διαμηνύοντας ότι “σκεφτόμαστε να πάμε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών μετά τη λήξη της δίκης και να του ζητήσουμε να ασκήσει έφεση κατά του σκέλους που αφορά τις ποινές των δραστών της υπόθεσης των Αιγυπτίων ψαράδων. Και θα το κάνουμε για να τον φέρουμε προ των ευθυνών του”.

Αναφορικά με το πόσα χρόνια τελικά θα εκτίσουν οι πέντε δράστες της υπόθεσης των Αιγυπτίων ψαράδων, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι “εφαρμόζονται οι ευνοϊκοτερες διατάξεις του παλιού κώδικα, σύμφωνα με τον οποίον όταν επιβάλλεται κάθειρξη μπορεί ο κρατούμενος να διεκδικήσει το 1/3 της ποινής που του επιβλήθηκε” υπογραμμίζοντας ότι πρακτικά αυτό σημαίνει “34 μήνες για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα