Με πρόσχημα το κυβερνοέγκλημα και την κυβερνοασφάλεια η ισχυρή συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή ως “Πέντε Μάτια”, ασκεί πιέσεις σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να ανοίξουν “πίσω πόρτες” που θα δίνουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρόσβαση σε όλες τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές.
Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής των “Πέντε Ματιών” υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της κρυπτογράφησης των μηνυμάτων από τον αποστολέα μέχρι τον παραλήπτη (end-to-end encryption) σε εφαρμογές όπως το Signal, Telegram, Facebook Messenger και WhatsApp “θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια”. Και αυτό γιατί η πρόσβαση των κυβερνητικών αρχών είναι σχεδόν αδύνατη.
“Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμοί συμφωνούν ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διεθνής συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών και προσθέτει, “Ναι μεν, η κρυπτογράφηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της κυβερνοασφάλειας, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αποκλείοντας τις αρχές επιβολής του νόμου. Αλλά και η ίδια η βιομηχανία της τεχνολογίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιδρά απέναντι σε παράνομα περιεχόμενα διαδικτυακές δραστηριότητες”.
Ζητούν, λοιπόν, πρόσβαση σε “πληροφορίες που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να αναγνώσουν” τα όργανα επιβολής του νόμου. Η Ινδία και η Ιαπωνία που συνεργάζονται με τα “Πέντε Μάτια”, συνυπέγραψαν την ανακοίνωση- αίτημα.
“Μιλάμε για κανονική εισβολή αν γίνει κάτι τέτοιο” τόνισε εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Συνόρου (Electronic Frontier Foundation) υπέρμαχος της ιδιωτικότητας και της ψηφιακής ελευθερίας.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ η Ευρώπη ήδη κινείται πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση παρακολούθησης και ρύθμισης των κρυπτογραφημένων εφαρμογών. Σε πρόσφατο άρθρο η οργάνωση EFF ανέφερε ότι έγγραφα που πρόσφατα διέρρευσαν από την ΕΕ αποκαλύπτουν ένα σχέδιο θέσπισης νόμων κατά της κρυπτογράφησης ανοίγοντας “πίσω πόρτες” για τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του 2021.