ΑΘΗΝΑ
15:20
|
22.11.2024
Τις έντονες αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας προκαλεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να στήσουν "σεληνιακή" συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας προκαλεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να στήσουν… «σεληνιακή» και στη συνέχεια «διαστημική» συμμαχία με στόχο την εκμετάλλευση της Σελήνης και του διαστήματος για λογαριασμό ισχυρών ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα νεών τεχνολογιών και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι ΗΠΑ προωθούν την υπογραφή των λεγόμενων «Συμφωνιών Άρτεμις» με στόχο τη συνεννόηση και το «μοίρασμα» περιοχών και τομέων δράσης με χώρες που έχουν ανύπαρκτα διαστημικά προγράμματα ή τα διαθέτουν σε θεωρητικό ή «εμβρυακό» επίπεδο.

Οι συμφωνίες αυτές υποτίθεται πως επιδιώκουν να θεσπίσουν κανόνες για την «ειρηνική» εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη, των Αστεροειδών και κομητών καθώς και άλλων πλανητών αλλά και την εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών που μπορεί να εντοπιστούν.

Τις συμφωνίες της Άρτεμις έχουν υπογράψει ως σήμερα επτά χώρες: Λουξεμβούργο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου Russia Today (RT) επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν έκαναν αφενός καν τον κόπο να προσκαλέσουν τη Ρωσία και την Κίνα, αφετέρου, πολύ βολικά, αποσιώπησαν την πρόσφατη θέσπιση του Διαστημικού Σώματος στρατού των ΗΠΑ και τον ρόλο που επιδιώκεται αυτό να παίξει σε ό,τι αφορά την στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, (Роскосмос)  Ντμίτρι Ρογκόζιν, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις «Συμφωνίες Άρτεμις» σχολιάζοντας σε πρώτη φάση πως είναι «πολύ αμερικανοκεντρικές» για να συμμετέχει η Ρωσία.

Από την άλλη η προσπάθεια των ΗΠΑ να αφήσουν απέξω την Κίνα φανερώνει τον άγριο διμερή ανταγωνισμό που αντανακλάται και στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος. Λέει πολλά το γεγονός πως οι ΗΠΑ προτίμησαν να προσκαλέσουν το…Λουξεμβούργο να υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις», που δεν έχει ούτε στα χαρτιά διαστημικό πρόγραμμα, αφήνοντας απέξω την Κίνα που είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έστειλε πέρσι επιτυχώς, για πρώτη φορά, μη επανδρωμένο σκάφος στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης.

Όπως και να έχει, οι προσπάθειες των ΗΠΑ δεν αναμένεται να μείνουν χωρίς απάντηση. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινής σεληνιακής ερευνητικής βάσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα