ΑΘΗΝΑ
17:26
|
17.05.2024

Εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων και παζαριών της Υεμένης για «πολιτική» λύση φαίνεται πως δρομολογούνται λίγες βδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Από νωρίς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων και παζαριών της Υεμένης για «πολιτική» λύση φαίνεται πως δρομολογούνται λίγες βδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Από νωρίς σήμερα το πρωί εξελίσσεται σταδιακά και σε φάσεις η ανταλλαγή πάνω από 1000 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των αντικαθεστωτικών Σιιτών μαχητών Χούτι και της κυβέρνησης του Υεμενίτη προέδρου Χάντι που στήριξε από την αρχή την στρατιωτική εισβολή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε βάρος της χώρας του προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι ανταλλαγές αιχμαλώτων, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, γίνονται στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, που είναι υπό τον έλεγχο των φιλοιρανών Σιιτών Χούτι, στο αεροδρόμιο Σεγιούν στη νότια Υεμένη και στο αεροδρόμιο Αμπχα της Σαουδικής Αραβίας.

Πριν τις ανταλλαγές αιχμαλώτων που αναμένεται να ολοκληρωθούν  μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα, προηγήθηκε η απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι των Χούτι πριν τρία και έναν χρόνο και η παράδοση της σορού τρίτου Αμερικανού που σκοτώθηκε στη διάρκεια ομηρίας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις όχι μόνον ανάμεσα σε ΗΠΑ και Χούτι αλλά και ανάμεσα σε Ομάν και Σαουδική Αραβία. Αυτό συνέβη διότι οι Χούτι δέχθηκαν να αφήσουν τους Αμερικανούς ελεύθερους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200 δικών τους μαχητών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις αντίπαλες δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα