ΑΘΗΝΑ
03:20
|
25.04.2024
Είναι "βαθιά ηκρίση εμπιστοσύνης" στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις αλλά η Ρωσία είναι ανοικτή στις διαβουλεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, διεμήνυσε πως η χώρα του “είναι ανοικτή σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα” παρ’ ότι διακρίνει “βαθιά κρίση εμπιστοσύνης” στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

“Οι κύριες ανησυχίες της Ρωσίας είναι το παγκόσμιο σύστημα πυραυλικής άμυνας, η ανάπτυξη μη πυρηνικών στρατηγικών επιθετικών όπλων στο πλαίσιο της έννοιας μιας παγκόσμιας επίθεσης, οι αυξανόμενες απειλές όπλων που αναπτύσσονται στο διάστημα, οι ποσοτικές και ποιοτικές ανισορροπίες στα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη και ούτω καθεξής…” ανέφερε ο Αντόνοφ στο “Newsweek” .

Ως εκ τούτου και παρ’ότι, όπως σημείωσε, διακρίνει “βαθιά κρίση εμπιστοσύνης” στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις”, η Ρωσία “είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εντατικές διαβουλεύσεις για την εύρεση λύσεων σε αυτούς τους παράγοντες-κλειδιά για τη στρατηγική σταθερότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το μέλλον της συνθήκης New START, που είναι η μόνη εναπομείνουσα διμερής συμφωνία ελέγχου των όπλων και πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Ρωσία ζητά την άνευ όρων επέκτασή της, ενώ οι Αμερικανοί επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο πλαίσιο ένα ευρύτερο φάσμα πυρηνικών όπλων και θέλουν επίσης, να συμπεριληφθεί και η Κίνα στη συνθήκη.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν στις ανησυχίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της πυραυλικής άμυνας, αλλά αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε κάτι.

Ωστόσο, οι δύο χώρες παρέχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις ως προς την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, να δηλώνει, αυτή την εβδομάδα, ότι «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο», κάτι που διαψεύστηκε από τον Ρώσο ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος επιμένει ότι εξακολουθούν να υφίστανται “τεράστιες διαφορές”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα