ΑΘΗΝΑ
04:32
|
27.04.2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να “προετοιμαστεί” για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον μιλώντας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να “προετοιμαστεί” για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον μιλώντας από την πρωθυπουργική οικία στην Ντάουνιγκ Στριτ του Λονδίνου. Πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει μια “θεμελιώδης” αλλαγή πορείας από την πλευρά της ΕΕ, οι δύο πλευρές δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια οικονομική συνεργασία για τη μετά-Brexit εποχή.

“Πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση”, δήλωσε ο Τζόνσον και πρόσθεσε, “γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς”.  είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι η βρετανική ηγεσία προτίθεται να αποχωρήσει άμεσα από τη διαπραγμάτευση εν μέσω των διαφωνιών για τα θέματα ανταγωνισμού και αλιείας.

Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν απόλυτος κηρύσσοντας το τέλος των διαπραγματεύσεων. “Ουσιαστικά τις τερμάτισε η ίδια η ΕΕ ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει διαπραγματευτική θέση”, είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον και πρόσθεσε, “ότι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, θα έχει νόημα να έρθει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα μόνο αν είναι προετοιμασμένος να συζητήσει πάνω σε όλα τα θέματα και στη βάση ενός νομικού πλαισίου ή αν είναι πρόθυμος να συζητήσει για πρακτικές πτυχές που αφορούν στις μεταφορές και τα ταξίδια”.

Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Λονδίνο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη βρετανική πλευρά θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. “Η EE συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε μια συμφωνία, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. “Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Άρα θα τις συνεχίσουν”, δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο” και πρόσθεσε: “Όσο για την αναβίωση του θέματος συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά … απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα