ΑΘΗΝΑ
18:46
|
23.04.2024
"Η Τουρκία θα κριθεί από τις πράξεις της" τόνισε, χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικές" τις σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

‘Ολες οι εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία παράλληλα αγνοεί και την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας δήλωσε σήμερα από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή ανέφερε πως τελικά η Άγκυρα «θα πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της».

Μετά τη συνάντησή του με τον Αρμένη ομόλογό Ζόραμπ Μνατσακανιάν, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υποστηρίζοντας την «αυστηρή τήρηση» της κατάπαυσης του πυρός και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ.

Χαρακτήρισε «πραγματικά ανησυχητική» την παρέμβαση της Άγκυρας «σε μια ακόμη σύγκρουση» παρατηρώντας ότι έχει δημιουργήσει «σοβαρές ανησυχίες διεθνώς ».

Εκτίμησε πως είναι ζήτημα «ζωτικής σημασίας» να κάνει η «διεθνής κοινότητα» σαφή διάκριση «μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Με την αφορμή της επίσκεψής του  καταδίκασε τους πρόσφατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν «ανοχής» του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών», υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις.

Αναφέρθηκε στην τριμερή σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, τονίζοντας πως προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνοντας «θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας «εξαιρετικές» επισημαίνοντας πως βασίζονται σε στέρεους ιστορικούς δεσμούς αλλά έχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα