ΑΘΗΝΑ
20:24
|
24.04.2024

Κοινή διακήρυξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιομηχανικών Δεδομένων και Υπηρεσιών Λογιστικού Νέφους» (Cloud) ενέκρινε η σύνοδος κορυφής της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή διακήρυξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιομηχανικών Δεδομένων και Υπηρεσιών Λογιστικού Νέφους» (Cloud) ενέκρινε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αποφασίζοντας σε πρώτη φάση να επιδοτήσει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών με 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία.

Σε κοινή διακήρυξη 25 χωρών μελών (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) αναφέρουν πως θα επιδιώξουν τη συνεργασία κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για τη δημιουργία ευρω-ενωσιακών υποδομών υπολογιστικού νέφους (cloud) ώστε να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια και κανονισμούς ασφαλείας και «ενδο-ευρω-ενωσιακής» συμβατικότητας.

Οι υποδομές στοχεύουν στην δημιουργία υποδομών ξεχωριστών από εκείνων που ήδη δημιουργούν ανταγωνιστικές αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Google,Microsoft,Apple) στην Ευρώπη (χαρακτηριστική π.χ. η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft για δημιουργία κέντρου αποθήκευσης δεδομένων, data center, στην Αττική με επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων).

Θυμίζοντας την πρόσφατη πρόβλεψη του Ισραηλινού ιστορικού και ανθρωπολόγου, Νόα Γιούβαλ Χαράρι, που επισκεπτόμενος προσφάτως την Ελλάδα προέβλεψε πως “οι πόλεμοι του μέλλοντος θα γίνονται στο πεδίο των data” ο αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, υποστήριξε πως η ΕΕ δεν έχει μείνει πίσω στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δεδομένων.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται η ΕΕ πρωτοπορεί στον τομέα των βιομηχανικών δεδομένων» είπε ο Επίτροπος στο Ρolitico.eu εκθειάζοντας την κοινή διακήρυξη σαν «θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους υψηλότατων επιδόσεων».

Στην κοινή διακήρυξη των 25 χωρών μελών της ΕΕ (σ.σ. η Κύπρος και η Δανία δεν την υπέγραψαν επικαλούμενες «τεχνικούς λόγους») αναφέρουν ότι η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βιομηχανικών Δεδομένων και Υπολογιστικού Νέφους» θα έχει στόχο:

_Τη σύνδεση των ιδιωτικών, δημόσιων και ευρω-ενωσιακών επιδοτήσεων για τη δημιουργία ανταγωνιστικών, «πράσινων» και «ασφαλών» υποδομών υπολογιστικού νέφους (cloud) και συναφών υπηρεσιών

_Θα καθορίσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στάση για την «ομοσπονδοποίηση» των υποδομών cloud στη βάση ενός κοινού πλαισίου τεχνικών λύσεων και προδιαγραφών.

_Θα δημιουργήσει πιο ασφαλείς, δια-επιχειρησιακά και λιγότερο ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους.

Όπως, όμως, επεσήμανε με πρόσφατο άρθρο του στο Κοσμοδρόμιο με τίτλο: «Η αλήθεια για τα data centers της Microsoft» ο Γιάννης Νικολόπουλος η επιλογή δημιουργίας datacenter της Microsoft στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση της ΕΕ για τα δικά της «ευρωπαϊκά» data center μόνο τυχαία δεν είναι.

Και γι’ αυτό και τέτοιες ειδήσεις δεν προσφέρονται «για πανηγυρισμούς στην εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα