ΑΘΗΝΑ
10:09
|
24.04.2024

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για την υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με κεφάλαια του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για την υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με κεφάλαια του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Η ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη της έρευνας έγινε από το γραφείο της εθνικής εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος της Γαλλίας.

Δύο χρόνια μετά την τριπλή απαγγελία κατηγορία για διαφθορά, κατάχρηση δημόσιων πόρων της Λιβύης και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό έρευνα και για την κατηγορία της “σύσταση συμμορίας”.

“Έμαθα την είδηση με μεγάλη έκπληξη…Η αθωότητά μου πλήττεται για μία ακόμη φορά μέσω μίας απόφασης που δεν βασίζεται στο παραμικρό στοιχείο για παράνομη χρηματοδότηση”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και πρόσθεσε, “στο τέλος θα αποδείξω την πλήρη αθωότητά μου. Θα χρησιμοποιήσω όλη μου την αποφασιστικότητα και την ενέργεια. Η αδικία δεν θα νικήσει”.

Η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2013. Ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ.  Οι πρώτες καταγγελίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί έγιναν από το γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ τον Μάρτιο του 2011 ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.

Μετά την εκλογική νίκη του Σαρκοζί, ο Καντάφι επισκέφτηκε τη Γαλλία με πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καντάφι μετά από 35 χρόνια με τον Σαρκοζί να δέχεται επικρίσεις από στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει στη Λιβύη 21 αεροσκάφη Airbus και υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα