Το 2001, η εταιρεία TEPCO είχε σφραγίσει και αποθηκεύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους νερού μολυσμένου από τη ραδιενέργεια μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.
Τώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απορρίψει το ραδιενεργό νερό στον ωκεανό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Mainichi, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές για την αποκάλυψή της.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε εξετάσει προηγουμένως δύο επιλογές: Να αδειάσει το νερό στον ωκεανό ή να το εξατμίσει, απελευθερώνοντάς το στην ατμόσφαιρα. Κατέληξε στην πρώτη επιλογή, η οποία θεωρήθηκε ως καλύτερη και λιγότερο επιβαρυντική λύση.
Το ραδιενεργό νερό θα διυλιστεί σε ειδικό σύστημα φίλτρων που μειώνει τη συγκέντρωση ραδιενεργού υλικού -πλην του τριτίου- σε κανονικά επίπεδα.
Υπολογίζεται ότι οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του σχεδίου θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια, με το Τόκιο να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η ανακοίνωση στην εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού για τα εγχώρια αλιευτικά προϊόντα.
Το ραδιενεργό νερό στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής της Φουκουσίμα προέκυψε από το πυρηνικό δυστύχημα στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι του 2011. Τα μολυσμένα ύδατα αποθηκεύτηκαν σε ειδικές δεξαμενές, με περιορισμένη ωστόσο χωρητικότητα.
Έκτοτε, το επίπεδο των τοξικών υδάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει και οι ιαπωνικές αρχές εδώ και χρόνια αναζητούν λύση για το διογκούμενο πρόβλημα.