ΑΘΗΝΑ
13:43
|
24.04.2024

Απορρίπτεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως “εξαρχής καταδικασμένη” η πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για επέκταση της συμφωνίας New START κατά ένα έτος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απορρίπτεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως “εξαρχής καταδικασμένη” η πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για επέκταση της συμφωνίας New START κατά ένα έτος χωρίς να τίθεται κάποια προϋπόθεση.

Πρόκειται για τη συμφωνία που ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν το 2010 με στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των στρατηγικών όπλων, αλλά και τον ορισμό νέων προγραμμάτων για την επίβλεψη της διαδικασίας. 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν καταδικασμένη από την αρχή. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει νωρίτερα την παράταση της New START για ένα έτος σε αντάλλαγμα η Μόσχα και η Ουάσινγκτον να ‘παγώσουν’ τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,  ανέφερε σε tweet το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.

​“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αστειεύονται με τον έλεγχο των όπλων που θα κρατήσει ολόκληρο τον κόσμο ασφαλή. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεκτιμήσει τη θέση της πριν ξεκινήσει ένας δαπανηρός αγώνας”, πρόσθεσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε την πρότασή του κατά τη διάρκεια σύσκεψής με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. “Έχω μια πρόταση που λέει συγκεκριμένα να παραταθεί η ισχύουσα συνθήκη χωρίς κανέναν όρο, έστω και για έναν χρόνο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεξαγάγουμε περιεκτικές συνομιλίες με βάση όλες τις παραμέτρους εκείνων των προβλημάτων που διευθετούνται από παρόμοιες συνθήκες, ώστε να μην αφήσουμε ούτε τις χώρες μας και όλα τα κράτη του κόσμου που ενδιαφέρονται για την στρατηγική σταθερότητα, χωρίς μια τέτοια θεμελιώδη συμφωνία, όπως είναι η Συνθήκη για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα”, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε επίσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρήσει να λάβει στο άμεσο μέλλον από τις ΗΠΑ “κάποια οποιαδήποτε σαφή απάντηση” όσον αφορά τις προοπτικές παράτασης της συνθήκης START.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα