Δεκτός μετά… βαΐων και κλάδων έγινε σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης, τον Ουκρανό πρέσβη στην Άγκυρα Άνρι Σίμπιχα και τον Γενικό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Ολεκσάντρ Γκάμαν.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που τον Ιανουάριο του 2019 παρέδωσε στον ανώτατο ιεράρχη της ανεξάρτητης ουκρανικής εκκλησίας τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πατριάρχη Μόσχας, αποδέχθηκε πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου για επίσκεψη στο Κίεβο «εφόσον αντιμετωπιστεί η πανδημία».
Σε συνάντησή τους ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε, κατά δήλωσή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την κατάσταση στο ρωσόφωνο Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας εκφράζοντας ελπίδα για πρόοδο στο θέμα της επιστροφής αιχμαλώτων.
Απέφυγε βεβαίως να ειρωνευτεί (όπως έκανε προ ολίγων ετών στις σατιρικές του εκπομπές στην τηλεόραση) τον «τόμο» εκχώρησης της αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία, που τότε τον αποκαλούσε «θερμός αυτοκεφαλίας».
Από τη μεριά του ο Βαρθολομαίος εξέφρασε «χαρά και ικανοποίηση» για την «διαρκή πρόοδο, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία» στην Ουκρανία ενώ αναφέρθηκε ακροθιγώς στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας το 2021.
Αυτά παρότι ο Βαρθολομαίος δίχασε, με την αναγνώριση της «αυτοκέφαλης» ουκρανικής εκκλησίας, την Ορθοδοξία διεθνώς, όπως αποδείχθηκε από τη θύελλα αντιδράσεων και τον διχασμό που προκάλεσε στους Ορθόδοξους ανά την υφήλιο.
Έκτοτε, την ουκρανική Εκκλησία αναγνώρισαν μόνον η Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Με την πλευρά του Πατριαρχείου της Μόσχας συμπαρατάχθηκαν οι εκκλησίες της Σερβίας, της Τσεχίας, και της Πολωνίας που δεν έχουν αναγνωρίσει την ουκρανική Εκκλησία. Παρόμοια στάση έχει κρατήσει και το Πατριαρχείο Αντιοχείας που θεωρείται φυσικός σύμμαχος της Μόσχας.
Η συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν
Νωρίτερα, σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητώντας για θέματα «άμυνας», οικονομίας, διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε την προσδοκία πως η Άγκυρα θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος «κατάληψης» της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Αργότερα, και με φόντο τις πρόσφατες εντάσεις (και) στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ουκρανό ομόλογό του, πως η χώρα του «ποτέ δεν αναγνώρισε, ούτε θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» από τη Ρωσία. «Πάντα θα υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του προέδρου Ζελένσκι στο φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο Demirören. Κλείνοντας το μάτι στον Τούρκο ομόλογό του υπονόησε τη «βαρύτητα» του ρόλου της Άγκυρας στην «επίλυση» του θέματος της Κριμαίας λέγοντας: «Ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι να βρούμε λύσεις για την πρόωρη επιστροφή της Κριμαίας υπό τον έλεγχο του ουκρανικού κράτους. Και ελπίζουμε για έναν σοβαρό ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα. Εξάλλου, είναι δυνατόν να λυθεί κάτι χωρίς την Τουρκία στην περιοχή μας; Σίγουρα όχι!»