ΑΘΗΝΑ
09:31
|
29.06.2024

Την Τετάρτη, μέρα που ξεκινούσε στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου η ιστορική συνάντηση των διαπραγματευτών Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση διμερούς θαλάσσιας συνοριακής διαφοράς, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τετάρτη, μέρα που ξεκινούσε στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου η ιστορική συνάντηση των διαπραγματευτών Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση διμερούς θαλάσσιας συνοριακής διαφοράς, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδέχονταν στην Ουάσιγκτον έναν μάλλον ασυνήθιστο επισκέπτη: τον επικεφαλής Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, αρχιστράτηγο Αμπάς Ιμπραχίμ.

Ο Ιμπραχίμ, που ολοκληρώνει μεθαύριο (Κυριακή) πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Με τον τελευταίο λέγεται πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει (όπως ανέφερε χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της αραβικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Asharq al Awsat) «τη γενική κατάσταση στο Λίβανο».

Το πρόσχημα της πενθήμερης επίσκεψης ήταν ο επιτυχημένος ρόλος που έπαιξε ο Λιβανέζος στρατιωτικός στην απελευθέρωση του Αμερικανού «τουρίστα» Σαμ Γκουντγουίν τον Ιούλιο του 2019 που είχε πιαστεί όμηρος στη Συρία.

Ο αρχιστράτηγος Αμπάς Ιμπραχίμ πρόσφερε προσφάτως, ξανά, τις υπηρεσίες του στις ΗΠΑ μεσολαβώντας για την προ ημερών επιτυχή απελευθέρωση άλλων δύο Αμερικανών που κρατούνταν όμηροι στην Υεμένη.

Πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Λιβανέζος αρχιστράτηγος είχε συνομιλίες με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και καιρό και αφορούν την απελευθέρωση ενός ακόμη Αμερικανού ομήρου στη Συρία: του Όστιν Τάις.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος, λέγεται, πως έχει αναλάβει ρόλο και σε αυτή τη διαπραγμάτευση σε “συνεννόηση” με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ με πιθανό αντάλλαγμα την αποκατάσταση… (όπως λέει και πάλι το ρεπορτάζ της Asharq al Awsat! ) «την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Δαμασκού.

Κάτι τέτοιο φαντάζει επί του παρόντος δύσκολο, εάν όχι απίθανο, καθώς επισήμως οι ΗΠΑ άοκνα επαναλαμβάνουν τη γνωστή απαίτησή τους για «πολιτική μετάβαση» στη Συρία και «συμμόρφωση» του προέδρου Άσαντ ως προς την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» κατά τον τρόπο, βεβαίως, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα