ΑΘΗΝΑ
18:34
|
19.04.2024
Με "υπερωκεάνειο που αργεί να στρίψει" παρομοίωσε την ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να μπαίνει εκτάκτως στην ατζέντα και να καταγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων, με μια αναφορά για “έντονη αποδοκιμασία” των ευρωπαίων ηγετών για τις “μονομερείς και προκλητικές” ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για μια ακόμα φορά, κυρώσεις δεν αναφέρονται πουθενά στο κείμενο.

Συγκεκριμένα, η αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων είναι η εξής:

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020″.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, παρομοίωσε την ΕΕ με “υπερωκεάνειο που αργεί να στρίψει” και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν -παρότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη – μετά από επιμονή δική του και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ συμφώνησαν στη διατύπωση της αποδοκιμασίας για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ήταν εμφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αυτό το ζήτημα δεν ήταν σοβαρό μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα