ΑΘΗΝΑ
14:11
|
26.04.2024
Με αυτήν την ανακοίνωση, ο Μπουκέλε εμμέσως πλην σαφώς αψηφά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει σε έναν δικαστή να ανακτήσει και επιθεωρήσει στρατιωτικούς φακέλους που σχετίζονται με τη σφαγή του Ελ Μοσότε, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι το 1981.

Με αυτήν την ανακοίνωση, ο Μπουκέλε αψηφά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία κήρυξε άκυρη την έφεση του Υπουργείου Άμυνας που επιδίωκε να σταματήσει τις επιθεωρήσεις στρατιωτικών αρχείων.

“Το να σκαλίζουμε έγγραφα που σχετίζονται με τη σφαγή του Ελ Μοσότε δεν αξίζει τον κόπο. Εάν ήταν ευαίσθητοι ή σημαντικοί, θα τους είχα καταστρέψει”, είπε ο Μπουκέλε χωρίς να διευκρινίσει γιατί δεν τα έχει παραδώσει στο Δικαστήριο και την Εισαγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικαστής του Σαν Φρανσίσκο Γκότερα, Χόρχε Γκουσμάν, προσπάθησε να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία που σχετίζονται με τον εμφύλιο πόλεμο (1980-1992) σε τέσσερις περιπτώσεις, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απορρίψει το αίτημά του.

“Οι απόπειρες του δικαστή είναι μια παράσταση και μια φάρσα. Εάν δεν του έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές βάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κρατούν τα έγγραφα που σχετίζονται με τη σφαγή”, δήλωσε ο Μπουκέλε.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι είχε αποχαρακτηρίσει μια σειρά στρατιωτικών φακέλων σχετικά με τη σφαγή που διαπράχθηκε από το ακροδεξιό τάγμα Atlacatl, το οποίο εκπαιδεύτηκε από την Ουάσινγκτον με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού στη χώρα και το οποίο ευθύνεται για μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα