ΑΘΗΝΑ
09:12
|
03.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Ιάπωνες στρατιώτες στο ιερό Γιακουσούνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Ιάπωνες στρατιώτες στο ιερό Γιακουσούνι, το οποίο θεωρείται από τις γειτονικές χώρες ως σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος του ασιατικού έθνους, ειδικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ναού, ο Σούγκα έστειλε ένα δέντρο “masakaki”, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σιντοϊστικού τελετουργικού που τιμά τους νεκρούς.

Το Γιασουκούνι τιμά περίπου 2,5 εκατομμύρια νεκρούς πολέμου, κυρίως Ιάπωνες, που χάθηκαν στους πολέμους της χώρας από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, τιμά επίσης ανώτερα στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου από διεθνές δικαστήριο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρούνται υπεύθυνα για φρικαλεότητες σε Κορέα και Κίνα την ίδια περίοδο.

Ο Σούγκα ακολουθεί την παράδοση του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος έστελνε επίσης τελετουργικές προσφορές στο ιερό τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία επίσκεψη του Άμπε στο ιερό, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Δεκέμβριο του 2013, προκάλεσε οργή στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι οποίοι βλέπουν τις επισκέψεις ως ένδειξη ότι η Ιαπωνία δεν έχει μετανοήσει για το στρατιωτικό της παρελθόν και τις φρικαλεότητες του πολέμου.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα