ΑΘΗΝΑ
09:41
|
25.04.2024
Το μεγαλύτερο χριστιανικό πολιτικό κόμμα της χώρας δήλωσε ότι δεν στηρίζει τον διορισμό στην πρωθυπουργία του Σαάντ Χαρίρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο χριστιανικό πολιτικό κόμμα του Λιβάνου δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες για συμφωνία νέου πρωθυπουργού.

Ο Χαρίρι, πρωθυπουργός δύο φορές (2009-11, 2016-2020) ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία πέρυσι εν μέσω πολυπληθών διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Γαλλία ως προαπαιτούμενο για την λήψη της αναγκαίας για την χώρα διεθνούς βοήθειας.

Αλλά ο Χαρίρι, ο πιο εξέχων Σουνίτες μουσουλμάνοι πολιτικός του Λιβάνου, δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των δύο κύριων χριστιανικών κομμάτων – το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM) και τις Λιβανέζικες Δυνάμεις.

Το FPM, το οποίο ηγείται ο γαμπρός του προέδρου της χώρας Αούν, Γκεμπράν Μπασίλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πολιτική προσωπικότητα, όπως ο Χαρίρι, επειδή η πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν είχε ζητήσει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποτελούμενη και υπό την ηγεσία “ειδικών”.

Οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Πέμπτη, αλλά ο πρόεδρος Μισέλ Άουν ανέβαλε τις συζητήσεις αφού έλαβε αιτήματα για καθυστέρηση από ορισμένα κοινοβουλευτικά μπλοκ.

Ο Χάριρι θα μπορούσε ακόμη να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν η ισχυρή σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός της Αμάλ τον εγκρίνουν για πρωθυπουργό.

Αλλά η απουσία υποστήριξης από κανένα από τα κύρια χριστιανικά μπλοκ θα του έδινε στην καλύτερη περίπτωση μια εύθραυστη εντολή για την αντιμετώπιση της κατά πολλούς σοβαρότερης κρίσης του Λιβάνου από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα