ΑΘΗΝΑ
17:48
|
25.04.2024
Η προεκλογική εκστρατεία έληξε χθες Παρασκευή τα μεσάνυχτα, κλείνοντας μια τεταμένη προεκλογική περίοδο.
Guinea's President Alpha Conde greets his supporters in Conakry on October 31, 2019. - Tens of thousands of Guineans rallied in support of President Alpha Conde on October 31, 2019, after two weeks of violent protests against the leader's suspected bid to prolong his rule claimed around 10 lives. (Photo by CELLOU BINANI / AFP) (Photo by CELLOU BINANI/AFP via Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γουινέζοι ψηφίζουν για έναν πρόεδρο την Κυριακή, με τον 82χρονο πρόεδρο Άλφα Κοντέ να αντιμετωπίζει τον μακροχρόνιο 68χρονο αντίπαλό του Σελού Νταλέιν Ντιαλό για τρίτη φορά.

Η προεκλογική εκστρατεία έληξε χθες Παρασκευή τα μεσάνυχτα, κλείνοντας μια τεταμένη προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από προσωπικού χαρακτήρα προσβολές ανάμεσα στους δύο βασικούς αντιπάλους.

Ο Κοντέ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Γουινέας το 2010 και κέρδισε την επανεκλογή το 2015. Προσπάθησε να θεσπίσει ένα νέο σύνταγμα τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι η συνταγματική αλλαγή θα εκσυγχρονίσει τη χώρα. Ωστόσο, η κίνηση του επέτρεψε επίσης να παρακάμψει το όριο των δύο προεδρικών θητειών και να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου.

Ο αντίπαλός του Ντιαλό υπήρξε στο παρελθόν και για μια διετία πρωθυπουργός του αυταρχικού πρώην προέδρου Λανσανά Κοντέ, που κυβέρνησε σχεδόν δικτατορικά επί μια εικοσαετία.

Στην προεκλογική εκστρατεία, μεταξύ άλλων, ο Κοντέ υποσχέθηκε να ενισχύσει την οικονομία του έθνους των περίπου 13 εκατομμυρίων ανθρώπων και να αυξήσει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Από την πλευρά του ο Ντιαλό, που αυτοαποκαλείται τεχνοκράτης, επέκρινε το “καταστροφικό ιστορικό” του Κοντέ και δεν σταμάτησε να δείχνει το ρολόι του κατά την εκστρατεία, θέλωντας να συμβολίσει ότι ο χρόνος των ογδοντάρηδων όπως ο Κοντέ έχει τελειώσει.

Σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών τους ξέσπασαν σε όλη τη Γουινέα τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω βία την ημέρα των εκλογών.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα