ΑΘΗΝΑ
09:37
|
26.04.2024
Ταϊλανδοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν ακόμη μια συγκέντρωση σήμερα παρά την καταστολή της αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταϊλανδοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν ακόμη μια συγκέντρωση σήμερα το Σάββατο παρά την καταστολή της αστυνομίας για πάνω από τρεις μήνες απέναντι στο κύμα διαμαρτυριών που στοχεύουν την ισχυρή μοναρχία καθώς και την κυβέρνηση.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού σε διαδηλωτές για πρώτη φορά την Παρασκευή. Έχουν συλληφθεί περισσότερα από 50 άτομα – συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του αντικυβερνητικού κινήματος – την περασμένη εβδομάδα.

“Καταδικάζουμε κάθε βία κατά του λαού”, ανέφερε σε δήλωσή του το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κίνημα. “Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στις 17 Οκτωβρίου”, είπε, προειδοποιώντας τους διαμαρτυρόμενους να είναι έτοιμοι για τις τακτικές καταστολής της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα, δίχως να έχει ανακοινωθεί το που συγκεκριμένα. Τρεις διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Παρασκευή, δήλωσε το Erawan Medical Center, μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, η οποία έχει μετατραπεί στο κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Υπενθυμίζεται πως οι διαδηλωτές απαιτούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της χούντας που επιβλήθηκε το 2014, Πραγιούθ Τσαν-Ο- Τσα ενώ ζητούν και τον περιορισμό των εξουσιών του εκκεντρικού και αυταρχικού μονάρχη Μάχα Βαγιραλονγκόρν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο απυρόβλητο.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την καταπίεση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το Βασιλικό Παλάτι δεν έχει σχολιάσει τις διαμαρτυρίες, αλλά ο βασιλιάς δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη χρειάζεται ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα και τη μοναρχία. Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή, και ενώ η αστυνομία συγκρουόταν με διαδηλωτές στη Μπανγκόκ.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα