ΑΘΗΝΑ
18:39
|
16.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους τoυ Μινσκ την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Λευκορωσικής πρωτεύουσας Μινσκ την Κυριακή για να ζητήσουν την παραίτηση του βετεράνου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά την απειλή των αστυνομικών ότι θα χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα εναντίον των διαδηλωτών.

Η Λευκορωσία, μια πρώην Σοβιετική δημοκρατία που είναι σε στενή συμμαχία με τη Ρωσία, συγκλονίστηκε από απεργίες και εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στους δρόμους, απ’ όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει κυβερνήσει με αυταρχικό τρόπο από το 1994, είχε εξασφαλίσει επανεκλογή στις 9 Αυγούστου με 80% των ψήφων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax υπολόγισε τον αριθμό των διαδηλωτών σε πάνω από 30.000. Είπε ότι περίπου 50 είχαν συλληφθεί από την αστυνομία και ότι το ευρυζωνικό σήμα των κινητών είχε διακοπεί σε τμήματα της πόλης.

Ανέφερε επίσης ότι ακούστηκαν δυνατοί θόρυβοι που έμοιαζαν με χειροβομβίδες κρότου-λαμψης κοντά στην πορεία. Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αστυνομικοί θα είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα εναντίον των διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περισσότερα από 13.000 άτομα από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημαντικών ηγετών της αντιπολίτευσης που δεν έχουν φύγει από τη χώρα, και έλαβαν αυστηρότερά μέτρα κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, που κατέφυγε στη Λιθουανία, προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τον Λουκασένκο να παραιτηθεί έως τις 25 Οκτωβρίου ή να αντιμετωπίσει εθνικές απεργίες που θα παραλύσουν τη Λευκορωσία.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα