ΑΘΗΝΑ
00:24
|
20.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απείλησε ότι όποια χώρα πουλήσει όπλα στο Ιράν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απείλησε ότι όποια χώρα πουλήσει όπλα στο Ιράν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Ιράν για την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν για την επιβολή κυρώσεων σε κάθε άτομο ή οντότητα που συμβάλλει ουσιαστικά στην προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων προς ή από το Ιράν» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Κάθε έθνος που επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα πρέπει να αποφύγει τις συναλλαγές με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα με το Ιράν».

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εφόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παράτείνε το εμπάργκο και ούτε επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του, το εμπάργκο λήγει αυτόματα στις 18 Οκτωβρίου.

«Από σήμερα, όλοι οι περιορισμοί στη μεταφορά των όπλων, οι σχετιζόμενες δραστηριότητες και οι οικονομικές υπηρεσίες προς και από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν την είσοδο ή τη μεταφορά μέσω εδαφών των μόνιμων μελών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες είχαν επιβληθεί σε αριθμό Ιρανών πολιτών και αξιωματικών του στρατού, τερματίζονται αυτόματα» ανέφερε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επομένως, από σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να προμηθευτεί αναγκαία όπλα και εξοπλισμό από οποιαδήποτε πηγή χωρίς νομικούς περιορισμούς και να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές της αμυντικές ανάγκες και θα μπορεί επίσης να εξάγει αμυντικούς εξοπλισμούς βάσει των πολιτικών της» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα