ΑΘΗΝΑ
05:00
|
27.04.2024
Λήγει επίσημα σήμερα την Κυριακή το διεθνές εμπάργκο συμβατικών όπλων στο Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διεθνές εμπάργκο συμβατικών όπλων στο Ιράν, που επιβλήθηκε πριν από 13 χρόνια από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), θα λήξει επίσημα σήμερα την Κυριακή.

Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θα είναι νόμιμα σε θέση να αγοράζει και να πωλεί συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μικρών όπλων, πυραύλων, ελικοπτέρων και δεξαμενών.

Το εμπάργκο όπλων λήγει στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2231 της πυρηνικής συμφωνίας (JPCOA) του 2015 που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, το οποίο έδωσε στο Ιράν απαλλαγή από κυρώσεις σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να την αποκαλεί “τη χειρότερη συμφωνία ποτέ” και έκτοτε επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στο τέλος του εμπάργκο όπλων και έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να το σταματήσουν. Στα μέσα Αυγούστου, οι ΗΠΑ εισήγαγαν ένα ψήφισμα για την απεριόριστη επέκταση του εμπάργκο όπλων, το οποίο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 11 μέλη του 15μελούς σώματος, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστά ως E3, απείχαν ενώ Κίνα και Ρωσία αντιτάχθηκαν στην επέκταση του εμπάργκο.

Πηγές: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα