ΑΘΗΝΑ
11:40
|
26.04.2024
Οι διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πατριάρχης Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι, ηγέτης της εκκλησίας των Μαρωνιτών, μίλησε μια μέρα αφότου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βηρυτό για να σηματοδοτήσουν την πρώτη επέτειο ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο ενάντια στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Τον χρόνο που ακολούθησε, τα προβλήματα του Λιβάνου έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο.

“Πάρτε τα χέρια σας από την κυβέρνηση και απελευθερώστε την. Είστε υπεύθυνοι για το έγκλημα της βύθισης της χώρας σε πλήρη παράλυση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού”, δήλωσε ο πατριάρχης στο κήρυγμά του.

Τα σχόλιά του Πατριάρχη, που έγιναν στο πλαίσιο του κηρύγματος της Κυριακής, ακολούθησαν εκτός των διαδηλώσεων και την είδηση ότι τα δύο κύρια χριστιανικά κόμματα, το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM) και οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξουν τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, περιπλέκοντας περισσότερο τις προσπάθειες για συμφωνία γύρω από το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

“Η ευθύνη και η λογοδοσία είναι συλλογική. Ποιος μεταξύ των αξιωματούχων έχει τον ελεύθερο χρόνο να καθυστερήσει τις διαβουλεύσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση; Κανείς δεν είναι αθώος για την (οικονομική) αιμορραγία του Λιβάνου”, συμπλήρωσε ο Αλ Ράι.

Οι διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Πέμπτη, αλλά ο Πρόεδρος Μισέλ Άουν ανέβαλε τις συζητήσεις αφού έλαβε αιτήματα για καθυστέρηση από ορισμένα κοινοβουλευτικά μπλοκ.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα