ΑΘΗΝΑ
20:54
|
24.04.2024

Το δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου ενέκρινε το “αμφιλεγόμενο” σχέδιο να μετατραπεί σε ξενώνα το οίκημα, το οποίο έγινε διάσημο μέσα από τις σελίδες του διηγήματος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου ενέκρινε το “αμφιλεγόμενο” σχέδιο να μετατραπεί σε ξενώνα το οίκημα, το οποίο έγινε διάσημο μέσα από τις σελίδες του διηγήματος του Τζέιμς Τζόις “Οι Νεκροί”.

Πρόκειται για το σπίτι στην οδό Άσερ Άιλαντ 15, το οποίο χτίστηκε το 1775, και σε αυτό κάποτε διέμεναν οι θείες του Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή. Γνωστό σε όλο τον κόσμο ως “Το Σπίτι των Νεκρών” είναι το σκηνικό του διηγήματος που συνέγραψε ο Τζόις το 1914 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα αυτού του λογοτεχνικού είδους.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δουβλίνου έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ ήδη συγγραφείς έχουν κινήσει εκστρατεία κατά της απόφασης και διεκδικούν την άμεση απόσυρση και ανάκλησή της.

Ο Δήμος της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας μαζί με δύο ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν το ακίνητο το 2017 έναντι 650.000 ευρώ.

Τα σχέδια του Δήμου για το εν λόγω ακίνητο αποκαλύφθηκαν το 2019 και τότε συνολικά 99 συγγραφείς ανάμεσά τους ο Ίαν ΜακΓιούαν και ο Σαλμάν Ρούσντι, είχαν υπογράψει αίτημα κατά της “καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιρλανδίας”.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενστάσεις για την μετατροπή του σπιτιού σε ξενώνα 54 κλινών υποστηρίζοντας πως “υπονομεύει και απαξιώνει τη σημασία ενός τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια πόλη που θεωρείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ‘Πόλη της Λογοτεχνίας’”.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η ανάπτυξη αυτής της επένδυσης εγγυάται τη μακροπρόθεσμη συντήρηση του ακινήτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα