ΑΘΗΝΑ
15:18
|
19.01.2022
"Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από την Κας" διαμηνύει ο Φατίχ ΝΤονμέζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακάθεκτη η τουρκική ηγεσία, και ενώ το Oruc Reis εξακολουθεί να βολτάρει στα όρια της παράνομης τουρκικής Naftex, συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές έναντι της Ελλάδας, με πιο πρόσφατη την άκρως προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. 

“Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από την Κας” διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Υπενθυμίζεται ότι η Κας είναι κωμόπολη της επαρχίας της Αττάλειας, στην νότιο Τουρκία, η οποία απέχει 190 χιλιόμετρα οδικώς από την Αττάλεια και βρίσκεται απέναντι και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Καστελόριζο.

“Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από την Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτο γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις” τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής εντός της δυνητικής περιοχής των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στα 11,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στην συνέχεια απομακρύνθηκε, παραμένοντας όμως στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα της Μεγίστης και το Καστελόριζο και κινείται προς τα δυτικά, με συνέπεια να πλησιάζει σε Ρόδο και Κάρπαθο από τις οποίες απέχει 48 και 40 ναυτικά μίλια αντίστοιχα.

Επίσης, η Άγκυρα, ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι, το μισό Αιγαίο μαζί με τα ελληνικά νησιά είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Δημοσίευσε δε και σχετικό χάρτη.

“Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”, απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

“H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα