ΑΘΗΝΑ
19:50
|
19.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο το απόγευμα της Κυριακής, απαιτώντας συνταγματικές αλλαγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο το απόγευμα της Κυριακής, απαιτώντας συνταγματικές αλλαγές ένα χρόνο μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που άφησαν δεκάδες νεκρούς, αλλά η ειρηνική διαμαρτυρία τελικά κατέληξε σε χάος, με συγκρούσεις, συλλήψεις, λεηλασίες και εμπρησμούς.

Συλλήψεις και τραυματισμοί διαδηλωτών, καθώς και τραυματισμοί αστυνομικών ήταν ο απολογισμός της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Σαντιάγο, με αφορμή την επέτειο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το 2019 για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Κουκουλοφόροι πυρόλησαν ένα αρχηγείο της αστυνομίας αλλά και μια ιστορική εκκλησία, ενώ οι πυροσβέστες και αρκετοί από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να σώσουν την “Iglesia de la Asunción”, ο πυρήνας της οποίας τελικά κατέρρευσε.

“Δεκαοκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορα μέρη της μητροπολιτικής περιφέρειας” αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Twitter οι αστυνομικές αρχές της πόλης.

Σε άλλη ανάρτηση, η αστυνομία σημείωσε ότι τουλάχιστον 10 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση στη μητροπολιτική περιοχή.


“Εκείνοι που πραγματοποιούν αυτές τις πράξεις βίας δεν θέλουν οι Χιλιανοί να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με δημοκρατικά μέσα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Πέρεζ αργά την Κυριακή, επαινώντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά δεσμευόμενος να προσφύγει στη δικαιοσύνη.


Ο Πέρεζ προέτρεψε τους Χιλιανούς να εκφράσουν τις αποψεις τους στο εθνικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας.


Το ισχύον σύνταγμα, που ισχύει από το 1980 και θεσπίστηκε από την στρατιωτική χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ αν και έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, δεν καθιερώνει την ευθύνη του κράτους να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη στους Χιλιανούς – αιτήματα που διεκδικήθηκαν από εκατομμύρια Χιλιανούς που για άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους μετά από μήνες lockdown.


Οι αρχές εκτίμησαν ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σαντιάγο, προσέλκυσε 25.000 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της Χιλής αύξησε τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό, πυροδοτώντας ένα κύμα διαδηλώσεων που μετατράπηκε σε βίαιες ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι Χιλιανοί βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, απαιτώντας δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη αλλά και αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Πηγή-Φώτο: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα