ΑΘΗΝΑ
10:41
|
19.04.2024
Το πειραματικό πρόγραμμα 'Ανθρώπινη Πρόκληση' στοχεύει στην επίσπευση της παρασκευής εμβολίου κατά της Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξαχθούν οι πρώτες μελέτες “ανθρώπινης πρόκλησης” για τον κορονοϊό, με το δοκιμαστικό στάδιο των ερευνών να προϋποθέτει τη συνειδητή κι εκούσια έκθεση έως και 90 υγιών εθελοντών στην Covid-19.

Οι δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και στοχεύουν στην επίσπευση των διαδικασιών για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επενδύσει 33.6 εκατομμύρια λίρες στο ‘Human Challenge Programme’ και οι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν διαβεβαιώνουν ότι είναι απολύτως ασφαλές για τους εθελοντές, αλλά το πρότζεκτ θα πρέπει να ελεγχθεί και ως προς την ηθική του πλευρά και να αποσπάσει την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ερευνητές αρχικά θα χορηγήσουν ελεγχόμενες δόσεις του ιού στον οργανισμό των εθελοντών, προκειμένου να εντοπίσουν το ελάχιστο ιικό φορτίο που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Covid-19 σε νέους από 18 ως και 30 ετών.

Ο ιός θα χορηγηθεί στους εθελοντές μέσω της μύτης και σε πρώτη φάση θα προτιμηθούν νεαροί και νεαρές, οι οποίοι κινδυνεύουν λιγότερο από πιθανές επιλοκές της νόσου.

Στο επόμενο στάδιο, στους εθελοντές θα χορηγούνται τα δοκιμαστικά εμβόλια, με τους επιστήμονες να παρατηρούν και να καταγράφουν την αποτελεσματιότητά τους στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τον ιό.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, δρ. Κρις Τσίου από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε σχετικά: “Η ομάδα μου κάνει ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Όλες οι επιστημονικές μελετές ενέχουν ρίσκα, αλλά οι επιστήμονες του Human Challenge Programme θα εργαστούν σκληρά προκειμένου οι κίνδυνοι για τους εθελοντές να ελαχιστοποιηθούν.

Ο καθηγητής Πίτερ Όπενσο, συνεργάτης του προγράμματος και διευθυντής του Human Challenge Consortium, υπογράμμισε ότι η συνειδητή μόλυνση εθελοντών με επικίνδυνα μικρόβια είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση”.

Ο ίδιος, όμως, παραδέχεται ότι “Καλώς ή κακώς, αυτά τα πειράματα μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Και στην παρούσα φάση είνα κρίσιμο να αποκτήσουμε γρήγορα εμβόλια και αποτελεσματικές θεραπείες κατά της Covid-19”.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα