Ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης φάνηκε να «κλέβει τις εντυπώσεις» σε σχέση με τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνον ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.
Η υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, η ανάγκη τερματισμού της «αναχρονιστικής» όπως τη χαρακτήρισε «εμπόλεμης κατάστασης» ανάμεσα στις δύο χώρες και η κατάσταση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία κατέλαβαν εξίσου σημαντικό μέρος στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων.
Ξεχώρισε ωστόσο η σπουδή του Έλληνα υπουργού να επικροτήσει την κατάσταση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εκφράζοντας μάλιστα «χαρά και ικανοποίηση» (!) για την εκεί πρόοοδο της αλβανικής κυβέρνησης, παρά τις καταγγελίες των τελευταίων ετών για υπαρπαγή των περιουσιών από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το στενό περιβάλλον του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα τα προσπέρασε σαν εκκρεμότητες που «μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».
Έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας (που είναι από τους στενότερους σύμμαχους της Αλβανίας) στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ…που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Διαπίστωσε πως συνεχίζει να παραβιάζει «κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά» και υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης, κατηγορώντας την Άγκυρα για παραβίαση της Τελωνειακής Ένωσης.
Υπενθύμισε τέλος τις πιέσεις που άσκησε σε ομολόγους του από χώρες της ΕΕ προκειμένου να σταματήσουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία επειδή χρησιμοποιείται για την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.