ΑΘΗΝΑ
12:38
|
05.11.2024

Περίπου 200.000 εκτάρια γης έχουν καταστραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο στην Αιθιοπία, η οποία βρίσκεται στο έλεος των ακρίδων ενώ η πανδημία του νέου κορονοϊού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 200.000 εκτάρια γης έχουν καταστραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο στην Αιθιοπία, η οποία βρίσκεται στο έλεος των ακρίδων ενώ η πανδημία του νέου κορονοϊού και οι πλημμύρες που προηγήθηκαν έχουν φέρει τους κατοίκους της αφρικανικής χώρας στα όρια της απελπισίας. Η εισβολή των ακρίδων στην Αιθιοπία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών, όπως αναφέρει o Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).   

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι προμήθειες τροφίμων λιγοστεύουν δραματικά καθώς ένα σμήνος ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να τρώει τόση τροφή σε μια μέρα, όσο 35.000 άτομα. “Ήταν εδώ για μια ολόκληρη εβδομάδα”, λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) Μαρίμα Ουαντίσα, χήρα με δέκα παιδιά, η οποία προσπαθεί με πέτρες αλλά και με σφαίρες να σώσει τη σοδειά της, αλλά οι προσπάθειές της είναι μάταιες. “Έχουμε μείνει χωρίς σοδειά. Κλαίμε όλη την ημέρα. Πώς θα φροντίσω τα παιδιά μου, πώς θα τα ταΐσω;” αναρωτιέται καθώς γνωρίζει πως η συγκομιδή από το χωράφι της είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για την οικογένειά της.

https://www.youtube.com/watch?v=D_7dn2kwiCw

Η εισβολή των ακρίδων αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής σειράς από εισβολές, που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας από τα τέλη του 2019.  Η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση φέτος, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων έχει διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού με φυτοφάρμακα και άλλο εξοπλισμό για την καταπολέμησή των εντόμων. «Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι εδώ, στην Αιθιοπία και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με τους συνεργάτες μας, όπως το FAO», δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του Ανατολικού Αφρικανικού Οργανισμού για την περιοχή Στίβεν Νιόκα.  

Στο μεταξύ η εμπόλεμη κατάσταση στην Υεμένη, από όπου προέρχονται κάποια από τα σμήνη, έχει καταστήσει αδύνατο τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με αεροπλάνο.  Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα δυνατές βροχές έχουν διογκώσει τα σμήνη, που εξαπλώνονται σε όλη την Αιθιοπία.  

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.  

Η εκπρόσωπος του FAO στην Αιθιοπία, Φατούμα Σαΐντ, εκτιμά ότι το ίδιο καταστροφικό σκηνικό θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος. “Αυτή η εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών θα συνεχιστεί έως το 2021. Θα υπάρξει ξανά ανάλογη εισβολή και τα σμήνη των ακρίδων θα κατευθυνθούν στην Κένυα”, προειδοποιεί η εκπρόσωπος του FAO.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα