ΑΘΗΝΑ
15:30
|
19.04.2024

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οδηγούνται αύριο 21 Οκτωβρίου έξι άτομα κατηγορούμενα στην υπόθεση δολοφονίας του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, πριν από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οδηγούνται αύριο 21 Οκτωβρίου έξι άτομα κατηγορούμενα στην υπόθεση δολοφονίας του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, πριν από δύο χρόνια κι έναν μήνα στην οδό Γλάδστωνος της Ομόνοιας.

Στον πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας όπου ο Ζακ/Zackie έπεσε θύμα λιντσαρίσματος μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών από τον ιδιοκτήτη ενός κοσμηματοπωλείου, από έναν μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος των “έξι” είναι το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Η οικογένεια του θύματος διαμαρτύρεται όλο αυτό το διάστημα για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές. Όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

Απόψε το βράδυ, στις 19.00 θα γίνει παρέμβαση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων. Κατά την παρέμβαση θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Καρκάς, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Σαουσοπούλου θα διαβάσουν σύντομα κείμενα, κυρίως του ίδιου του Ζακ.

Η Πρωτοβουλία για Ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία καλεί σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, έξω από το Εφετείο Αθηνών, για την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ/Zackie OH.

«Ως Πρωτοβουλία «Ψ» αναγνωρίζουμε την ανάγκη οι αγώνες μας να είναι διαθεματικοί. Και γι’ αυτό καλούμε όσους στηρίζουν τους αγώνες των ψυχικά πασχόντων, των εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (η οποία έχει βιώσει επιπλέον επιθέσεις ψυχιατρικοποίησης και εξοβελισμού της), αλλά και τους φίλους και τις οικογένειες ανθρώπων με ψυχικές δυσκολίες που έχουν βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό-την υποτίμηση- το λιντσάρισμα και την ψυχική ή σωματική κακοποίηση, να στηρίξουν σωματικά ή συμβολικά τον αγώνα για τη δικαίωση της δολοφονίας της Zackie», τονίζει το κάλεσμα.

Ποιος ήταν ο/η Ζακ Κωστόπουλος/ Zackie Oh

Όπως αναφέρει το Press Project στον ισότοπό του ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber.

Είχε επίσης εργαστεί στο «Athens Check Point», το κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV, πρόσφερε εθελοντικά στη Θετική Φωνή, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος.

Η άμεση καταγραφή της συνεδρίασης του δικαστηρίου μεταδίδεται από τους λογαριασμούς της πρωτοβουλίας ZackieOh Justice Watch στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια πρωτοβουλία που συστάθηκε για τις ανάγκες της δίκης και υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Justice4Zak/Zackie, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και δημοσιογραφικά από το The Press Project και το omniatv.

Twitter: https://twitter.com/ZJusticeWatch

Facebook: https://www.facebook.com/zackieohjusticewatch 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα