Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να προσφύγουν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και οι κυβερνήσεις 11 πολιτειών κατηγορώντας το τεχνολογικό κολοσσό της Alphabet Inc, Google, για κατάχραση της κυριαρχίας του στην αγορά σε βάρος καταναλωτών και σε βάρος του υποτιθέμενου “ισότιμου” ανταγωνισμού.
Η εξέλιξη έρχεται μετά από μήνες ερευνών στο πλαίσιο ενός “επιδερμικού” περιορισμού της λειτουργίας των μονοπωλίων στις ΗΠΑ και θεωρούνται προπομπός ανάλογων κινήσεων από τις ομοσπονδιακές αρχές (συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου) έναντι και άλλων τεχνολογικών μεγαθηρίων όπως είναι το Facebook, Apple, Amazon που ουσιαστικά μονοπωλούν, εμπορευματοποιούν και κερδοσκοπούν με βάσει τις δραστηριότητες δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα υψηλά πρόστιμα, όπως π.χ. το πρόστιμο 561 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Microsoft, αποδεικνύνονται σταγονίδια στον ωκεανό της ανεξέλεγκτης δράσης πολυεθνικών της τεχνολογίας.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως η τακτική των “οικονομικών ποινών” στα τεχνολογικά μονοπώλια δεν περιορίζει στο ελάχιστο την όρεξή τους να καταβροχθήσουν ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς. Μεταξύ άλλων γιατί συνήθως τα εκατοντάδες εκατομμύρια που επιβάλλονται είναι «ψίχουλα» μπροστά στον πακτωλό των κερδών που αποκομίζουν από την κυριαρχία τους στην παγκόσμια αγορά.
Δικαστικές προσφυγές όπως αυτή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόστιμα όπως αυτά της ΕΕ είναι περισσότερο κινήσεις “τακτικής” ή “ριπές στον αέρα” που δεν τρομάζουν ούτε κοστίζουν στα μονοπώλια.
Τέτοιου είδους αντιδράσεις αφενός είναι ανίσχυρες μπροστά στη Λερναία Ύδρα των τεχνολογικών μονοπωλίων, αφετέρου έρχονται πλέον πολύ αργά…