ΑΘΗΝΑ
02:50
|
06.07.2022
Με επιστολές προς τους ομολόγους ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζητά να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το διπλωματικό σπριντ της Αθήνας απέναντι στις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολές προς στους ομολόγους του Χάικο Μάας της Γερμανίας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια της Ισπανίας και Λουίτζι ντι Μάιο της Ιταλίας, ζητά να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ στις επιστολές του αναφέρεται στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως σημειώνει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα