ΑΘΗΝΑ
21:13
|
16.09.2024

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, απορρίπτει τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων από έγκλειστους πολιτικούς του αντιπάλους ως “μυθεύματα” που στόχο έχουν να αμαυρώσουν την εικόνα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, απορρίπτει τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων από έγκλειστους πολιτικούς του αντιπάλους ως “μυθεύματα” που στόχο έχουν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρώπης για μια εκστρατεία “μοχθηρίας και παρεμβατισμού” σε βάρος της χώρας του με όπλο την επιβολή κυρώσεων.  

Στο μεταξύ μια φυλακισμένων αντιπάλων του Ορτέγα πραγματοποιεί αυτό το διάστημα απεργία πείνας.

“Μια από τα ίδια”, σχολίασε ο πρόεδρος της Νικαράγουας σε τιμητική εκδήλωση για το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας “κάποιοι κρατούμενοι στις φυλακές ισχυρίζονται ότι πέφτουν θύματα βασανιστηρίων στις φυλακές”. Μάλιστα ο Ορτέγα σημείωσε ότι η κατάσταση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ από τότε που ο ίδιος ήταν έγκλειστος από το καθεστώς του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Οι δηλώσεις Ορτέγα έγιναν σε απάντηση της προ ημερών καταδίκης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για “τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα”.

Σύμφωνα με έκθεση του OAS οι απεργοί πείνας και πολιτικοί αντίπαλοι του Ορτέγα έχουν ράψει τα χείλη τους στο πλαίσιο της απεργίας πείνας που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου. “Θα ήθελα να το δω αυτό”, είπε ο Ορτέγα και πρόσθεσε ότι απλά ψεύδονται.  

Σύμφωνα με τον OAS στην απεργία πείνας συμμετέχουν 113 “πολιτικοί κρατούμενοι”. “Όλοι τους παρουσιάζονται από την κυβέρνηση Ορτέγα ως εγκληματίες και δεν έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία. Η Νικαράγουα παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, αυτής του τεκμηρίου της αθωότητας”, αναφέρει ο OAS.

Από το 2018 οι αντίπαλοι του Ορτέγα τον κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό και την εγκαθίδρυση δικτατορίας μαζί με την σύζυγό του Ροζάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο του καθεστώτος.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα