ΑΘΗΝΑ
01:36
|
27.04.2024
Από την Παρασκευή η καταβολή των ψαλιδισμένων αναδρομικών, σε δέκα κατηγορίες συνταξιούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δέκα κατηγορίες διαχωρίζονται οι συνταξιούχοι ως προς τα αναδρομικά που θα καταβάλει (ή δεν θα καταβάλει, κατά περίπτωση) η κυβέρνηση από την Παρασκευή.

Τα ποσά που θα καταβληθούν, ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχικές διεκδικήσεις των περίπου 20 δισ. ευρώ εκ μέρους των συνταξιούχων, ούτε με το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ το οποίο εξασφάλιζε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε καμία περίπτωση τα αναδρομικά δεν καλύπτουν τις μνημονιακές απώλειες των περίπου 80 δις ευρώ που υπέστησαν οι συνταξιούχοι, ενώ το χρώμα του χρήματος ΔΕΝ θα δει το 60% των απομάχων της εργασίας…

Ειδικότερα, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι συνταξιούχοι κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

Γενικές

α) Όσοι είχαν κύρια σύνταξη υψηλότερη των 1.000 ευρώ το 2012 που θα λάβουν αναδρομικά.

β) Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη μικρότερη των 1.000 ευρώ το 2012, οι οποίοι ΔΕΝ θα λάβουν αναδρομικά.

Ειδικές

α) Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (είτε είναι μισθωτοί είτε όχι), περίπου 750.000, για τους οποίους θα υπολογιστούν αναδρομικά που καλύπτουν το 11μηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016 και αφορούν στις περικοπές συντάξεων, οι οποίες έγιναν με δύο νόμους του 2012. Πρόκειται για περικοπές από 5% έως 20% σε συντάξεις με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ και μείωση 12% σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. “Έξτρα” αναδρομικά προβλέπονται για τους συνταξιούχους ναυτικούς (ΝΑΤ), από μείωση 7%, που είχε επιβληθεί στον κλάδο τους.

β) Συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα, περίπου 350.000. Θα λάβουν ποσά μόνο για την πρώτη περικοπή, καθώς η δεύτερη έχει κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

γ) Συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές ολόκληρο το 11μηνο αλλά μέρος αυτού και θα λάβουν αναλογία αναδρομικών.

δ) Διπλοσυνταξιούχοι που θα λάβουν αυξημένα ποσά.

Όσοι εισέπρατταν προσωρινή σύνταξη, θα έχουν επιστροφές από την ημερομηνία που υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησής τους ανεξάρτητα από το αν η οριστική κύρια σύνταξη πληρώθηκε μετά την πάροδο του επίμαχου 11μηνου.

ε) Δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, ασχέτως αν οι περικοπές επιβλήθηκαν ενώ εισέπρατταν την σύνταξη οι ίδιοι ή ο αρχικός δικαιούχος που απεβίωσε.

στ) Κληρονόμοι. Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους τουλάχιστον 172.000 δικαιούχους – κληρονόμους των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, τα οποία θα λάβουν έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα ΔΕΝ αφορά σε όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη χηρείας, στους οποίους τα αναδρομικά θα καταβληθούν απευθείας, χωρίς άλλη διαδικασία.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι εξασφάλισαν ή θα εξασφαλίσουν υψηλότερα ποσά μετά από δικαστική προσφυγή. Θα λάβουν κατ αρχάς το ποσό που αντιστοιχεί στο 11μηνο και στην συνέχεια τη διαφορά.

Τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου (κύριες και επικουρικές), ως εξής:

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7 και 9).

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις με ΑΜΚΑ σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6 και 8).

Την Τρίτη 27 του μηνός Θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του ΝΑΤ, των τραπεζοϋπαλλήλων και της ΔΕΗ.

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Εν τω μεταξύ, αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά, κατέθεσαν σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ- ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ. ΣΥΝΤ. κ.α.) καθώς και φυσικά πρόσωπα.

Οι συνταξιούχοι ζητούν από την Πολιτεία και τον ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες υπέστησαν περικοπές και των δώρων που καταργήθηκαν στους δικαιούχους.

Κι ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις σε 1,1 εκατομμύριο δικαιούχους, οι ενδιαφερόμενοι με την επισήμανση ότι “εκπτώσεις στη νομιμότητα του Κράτους Δικαίου δεν είναι επιτρεπτές σε μια ευνομούμενη Πολιτεία”, προβάλλουν ως έξι λόγους ακύρωσης:

α. Παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020.

β. Αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

γ. Αντίθεση στο άρθρο 20 παρ.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

δ. Παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

ε. Αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

στ. Παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα