ΑΘΗΝΑ
09:29
|
26.04.2024
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ομάχα Μέρντοκ Πλάτνερ έδωσε δύο διαφορετικές εκδοχές σε καταθέσεις του ενώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσου σχετικά με τη δολοφονία ενός…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από πενήντα χρόνια, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας ήταν η διάδοχος της περίφημης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Αντι-Αμερικανικές Δραστηριότητες. Τον Οκτώβριο του 1970, ξεκίνησε ακρόαση της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας που επικεντρώθηκε στις “Επιχειρήσεις του Εθνικού Γραφείου των Μαύρων Πάνθηρων και τις δραστηριότητές τους στο Ντε Μόιν, την Αϊόβα και την Ομάχα, Νεμπράσκα”. Ο επικεφαλής ερευνητής της επιτροπής, Ρόμπερτ Χόρνερ, είπε ότι υπήρχαν είκοσι επτά ενεργοί Μαύροι Πάνθηρες και παραρτήματα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Φασισμού, που τη θεωρούσε ουσιαστικά την ίδια οργάνωση.

«Ναι… το όνομα μπορεί να αλλάζει από Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Φασισμού σε Κόμμα Μαύρων Πάνθηρων και πάλι πίσω, για παράδειγμα εδώ στην Ουάσινγκτον, όπου η ομάδα ξεκίνησε ως Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Φασισμού και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε Ομάδα της Παράταξης των Μαύρων Πάνθηρων, που είναι τώρα. Ενώ στην Ομάχα, όπου υπήρχε μια ομάδα της Παράταξης των Μαύρων Πάνθηρων, υποβαθμίστηκε λόγω αδράνειας στο καθεστώς της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Φασισμού και έκτοτε έχει αποφασιστεί να καταργηθεί”.

Από την άλλη πλευρά, στο Κογκρέσο, υπήρξε ακρόαση στην υποεπιτροπή του δικαστικού τμήματος της Γερουσίας για “Έρευνα για τη διαχείριση του νόμου εσωτερικής ασφάλειας και επιθέσεις σε όργανα επιβολής του νόμου”, στην οποία κλήθηκε ο αρχηγός Μέρντοκ Πλάτνερ να καταθέσει για τη δολοφονία του τροχονόμου της Όμαχα, Λάρι Μινάρντ, με βομβιστική επίθεση, την 17η Αυγούστου 1970.

Ο γερουσιαστής Στρομ Τάρμοντ συμβούλεψε τον Πλάτνερ να “μιλήσει αυθόρμητα” άνευ γραπτής και (ένορκης) δήλωσης. Ο Πλάτνερ ανέφερε ότι ήταν βετεράνος του Αστυνομικού Τμήματος της Ομάχα, όπου υπηρετούσε 25 χρόνια, και επέβλεπε την ομάδα υπηρεσίας πληροφοριών, μεταξύ άλλων καθηκόντων. Ο Πλάτνερ μίλησε για “σκληροπυρηνικούς μαχητές” και για μια βόμβα που δεν εξερράγη στο Δημαρχείο. “Αυτό έγινε λίγο μετά την παρουσία του Έλντριτζ Κλίβερ [ηγετικού στελέχους των Πανθήρων] στην Ομάχα όπου έκανε μια ομιλία στην οποία υποστήριξε την κατάργηση των αστυνομικών”.

Σύμφωνα με τον Πλάτνερ: “Ο Ουίλφρεντ Κρατς Χόλιντεϊ, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Μαύρος Πάνθηρας από το Σαν Φρανσίσκο…. έφυγε από την Ομάχα λίγο μετά από αυτό και επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο, και συνελήφθη και καταδικάστηκε για επίθεση εναντίον αστυνομικού και βρίσκεται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Ένας πληροφοριοδότης μας μας είπε ότι ο Χόλιντέι εμφανίστηκε μπροστά σε 30 άτομα και περίπου 10 από αυτούς ήταν Μαύροι Πάνθηρες, και οι υπόλοιποι ήταν απλώς άνθρωποι που ενδιαφερόταν να συναναστραφούν κοινωνικά ή κάτι τέτοιο, και η συνάντηση δεν ήταν πολύ καλή. Κανείς δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται, και πήγε έξω στο αυτοκίνητό του και πήρε ένα κυνηγετικό όπλο από το αυτοκίνητο και επέστρεψε μέσα και στάθηκε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους, φωνάζοντας και ουρλιάζοντας και κουνώντας το κυνηγετικό όπλο, και είπε: «Ας φάμε τους λευκούς, ας σκοτώσουμε τα γουρούνια”. Εκείνη τη στιγμή, ο όρος “φάτε τα γουρούνια” εισήχθη στην Ομάχα. Πριν από αυτό, η αστυνομία της Ομάχα δεν τον είχε ακούσει”.

“Είναι γνωστό ότι υπήρχαν ακτιβιστές από το Ντε Μόιν, την Πόλη του Κάνσας, το Μιλγουόκι και το Σαν Φρανσίσκο στην Ομάχα”.

«Πολλοί ακτιβιστές από άλλες πόλεις ήρθαν στην Ομάχα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και προσπάθησαν να ξεκινήσουν καταστάσεις. Από πληροφοριοδότες, μάθαμε ότι σχεδιάστηκαν όλοι οι τύποι επιθέσεων εναντίον αξιωματούχων. Μερικοί από τους Μαύρους Πάνθηρες από την Καλιφόρνια, που ήταν στην Ομάχα, επέστρεψαν. Υπήρχαν άλλοι από άλλες πόλεις. Ένα σύστημα παρακολούθησης δημιουργήθηκε από τους Μαύρους Πάνθηρες και παρακολουθούσαν όλες τις αστυνομικές κλήσεις και κάθε φορά που ένα περιπολικό αποστελλόταν σε μια περιοχή, γιατί έγινε ένα ατύχημα ή ένας καυγάς στο δρόμο και ούτω καθεξής, εμφανίζονταν αρκετοί ακτιβιστές. Προσπαθούσαν να κάνουν το πλήθος γύρω από τους ανθρώπους, γύρω από τους αστυνομικούς, να κάνουν κάτι. Ξεκίνησαν φήμες”.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πρέπει να αγωνίζονται για τη ζωή τους για να βγουν από το πλήθος ή να αποσύρουν τα περιπολικά τους. Οι παραβάτες απελευθερώνονταν, αλλιώς απομακρύνονταν από τους αξιωματικούς, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεχαστούν αρκετές περιπτώσεις, επειδή δεν μπορέσαμε να ξαναβρούμε αυτά τα άτομα – δεν καταφέραμε να συλλάβουμε άμεσα. Θέλω να πω ότι αυτό το είδος επιχείρησης κατά της αστυνομίας έχει συμβεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό είναι το πρότυπο που ακολουθείται, και μου φαίνεται ότι πρέπει να είναι ένα πανεθνικό σχέδιο [των Πανθήρων]. Ξέρω ότι επαναλαμβάνεται, σε πολλές άλλες πόλεις, από τις συνομιλίες μου με άλλους αξιωματικούς υπηρεσιών πληροφοριών και από όσα έχω διαβάσει στις εφημερίδες. “

“Τον Μάρτιο του 1970, οι Μαύροι Πάνθηρες στο Σαν Φρανσίσκο εξέδωσαν δήλωση στον Τύπο με την οποία καταγγέλλουν τους μαχητές της Ομάχα και δήλωναν ότι δεν θα έχουν πλέον καμία σχέση με τους Μαύρους Πάνθηρες [οι της Ομαχα]. Αυτό έγινε εξαιτίας μιας επιστολής που γράφτηκε από έναν από τους άντρες των Μαύρων Πάνθηρων στην Ομάχα προς το παράρτημα του Σαν Φρανσίσκο. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε. Είχε να κάνει με το να μην προχωρήσουν σε κάτι που ήθελαν να κάνουν. Αυτή η ομάδα μετά αναδιοργανώθηκε – σχεδόν όλοι οι ίδιοι άνθρωποι, και πάλι, και αυτοαποκαλούνταν η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Φασισμού. Αυτό είναι το όνομα που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή. Έγιναν πολύ δραστήριοι, και συναντιόνταν πολύ συχνά, ταξίδευαν σχεδόν εβδομαδιαίως, στο Ντε Μόιν, στο Κάνσας Σίτι και μερικές φορές δύο από αυτούς τους ανθρώπους πήγαν στην Καλιφόρνια για να μιλήσουν με μέλη εκεί. Ξεκίνησαν, επανειλημμένα, να επιδιώκουν συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν σε πολλές συλλήψεις για παράνομης συμπεριφορά, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο, λέγοντας ότι εμείς [η αστυνομία] καταδιώκουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτές ήταν περιπτώσεις όπου ένας Μαύρος Πάνθηρας θα ήταν σε ένα αυτοκίνητο οδηγώντας παράλληλα με ένα αστυνομικό αυτοκίνητο και θα έδειχνε ένα όπλο στον αξιωματικό και θα έλεγε: «Θα πεθάνεις», με λίγη αργκό μέσα στο μείγμα. Γνωρίζουμε ότι αγόραζαν αυτή τη περίοδο αρκετά πιστόλια, τουφέκια, όπλα και πυρομαχικά. Είχαμε πληροφορίες, που λάβαμε από μια ίσως όχι πολύ εμπιστευτική πηγή, ότι είχαν δυναμίτη, ότι είχαν χειροβομβίδες και, όσο γνωρίζουμε, προσπαθούσαν να αγοράσουν πολυβόλα”.

“Μια βόμβα εξερράγη στην περιοχή της Βόρειας Μονάδας, η οποία είναι απομακρυσμένο αστυνομικό τμήμα…. Αυτό συνέβη καθώς διεξήχθη έπαιρναν παρουσίες, περίπου στις 11:30 εκείνο το βράδυ. Υπήρχαν 20 αστυνομικοί σε αυτό την αναφορά. Αυτή η βόμβα εξερράγη στην πίσω πλευρά του κτιρίου και αν είχε τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά, πιθανότατα θα είχε καταρρεύσει ολόκληρο το μέρος εκεί και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι αξιωματικοί θα είχαν τραυματιστεί. Δεν υπήρξε κανένας αξιωματικός που να τραυματίστηκε σοβαρά, μόνο η ακοή τους, και μερικές από τις στολές ήταν βρώμικες και τέτοια. Αυτή η βόμβα είχε τέτοια δύναμη που ράγισε αυτό το κτίριο από άκρο σε άκρο, από πίσω προς τα εμπρός…. κατί που απ’ όσο άκουσα, μέσω πληροφοριοδοτών, έγινε από τους Μαύρους Πάνθηρες”.
Ο Πλάτνερ περιέγραψε τη δολοφονία με χρήση βόμβας του Λάρι Μινάρντ στις 17 Αυγούστου 1970, όπου η αστυνομία δελεάστηκε σε ένα κενό σπίτι με μια ανώνυμη κλήση στο 911.

“Έκτοτε συλλάβαμε τρεις μαύρους ακτιβιστές. Κατηγορήθηκαν σε αυτήν την επίθεση για δολοφονία. Από μαρτυρία κατά την προκαταρκτική ακρόαση, είναι γνωστό ότι δύο από τους υπόπτους έφτιαξαν αυτήν την βόμβα, και φτιάχτηκε ακριβώς όπως αυτή στην εργαλειοθήκη που κατασκευάστηκε στο Ντε Μόιν. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι δύο άνδρες ταξίδευαν μπρος-πίσω στο Ντε Μόιν και το Κάνσας Σίτι και ότι ένας από αυτούς, κατά καιρούς, είχε πάει στο Σαν Φρανσίσκο. Όλα αυτά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έως δύο μήνών πριν σκοτωθεί αυτός ο αξιωματικός”.

“Όλες οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν ότι αυτοί οι ακτιβιστές διδάσκονταν στο Ντε Μόιν ή στο Κάνσας Σίτι ή στο Σαν Φρανσίσκο για το πώς να στήσουν ενέδρες, πώς να φτιάχνουν το όπλο και μετά πώς να το εφαρμόσουν. Κατά τη γνώμη μου, οι μαχητές της Ομάχα ωθήθηκαν στο να κάνουν κάτι δραστικό στην Ομάχα επειδή προσπαθούσαν να ανακτήσουν τη θέση τους στην εθνική οργάνωση. Σίγουρα υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ ακτιβιστών στην Ομάχα και πολλών άλλων πόλεων σε άλλες πολιτείες. Γνωρίζω ότι όλοι οι αστυνομικοί της Ομάχα, έχουν ακούσει πολλές φορές ακτιβιστές να υποστηρίζουν τη δολοφονία αστυνομικών, το να φάνε-τα-γουρούνια”.

Ο Πλάτνερ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για μαρτυρία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτή τη φορά ο Πλάτνερ θα έδινε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας σχετικά με την κατασκευή της βόμβας, αλλά κανείς δεν το γνώριζε γιατί καμία ακρόαση δεν αναφέρθηκε στην Ομάχα.

Ο εκπρόσωπος Ουίλιαμ Σέρλ της Αϊόβα ήταν παρών. Η δολοφονία του Μινάρντ ήταν μεγάλη είδηση πίσω στην πόλη του και ο Σέρλ ήθελε να ερευνήσει ο ίδιος το θέμα. Ο Μέρντοκ Πλάτνερ διάβασε μια έτοιμη δήλωση αυτή τη φορά, ταυτόχρονα αναπτύσσοντας και αντιφάσκοντας με την προηγούμενη μαρτυρία του.

“Θα σας περιγράψω την εξέλιξη των ακτιβιστικών ενεργειών στην Ομάχα που οδήγησαν στη δολοφονία ενός αστυνομικού. Ο Έλντριτζ Κλίβερ ήρθε στην Ομάχα και μίλησε σε περίπου 400 άτομα σε ένα πάρκο της πόλης. Πολλοί Μαύροι Πάνθηρες από την Καλιφόρνια ήταν στην Ομάχα εκίνη την περίοδο”.

“Η ομιλία του Κλίβερ που έκανε στο πάρκο αφορούσε κυρίως την επανάσταση και τη βία εναντίον αστυνομικών.”

“Επρόκειτο για μία από τις πρώτες ομιλίες που είχαν γίνει στην Ομάχα από γνωστούς ακτιβιστές ή ειδικά από Μαύρους Πάνθηρες. Χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον πολλές λέξεις τεσσάρων γραμμάτων, βρίζοντας το κατεστημένο και βρίζοντας ολόκληρο το αστυνομικό τμήμα.

Ο Πλάτνερ ανέφερε την δολοφονία της 14χρονης Βίβιαν Στρονγκ του 1969. “Την επόμενη νύχτα μετά το θάνατο του κοριτσιού, ξεκίνησαν ταραχές και άρχισε το κάψιμο. Πολλές επιχειρήσεις κάηκαν στην περιοχή των Νέγρων. Αυτό διήρκεσε τρεις ημέρες. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας ακτιβιστές από άλλες πόλεις ήρθαν στην Ομάχα. Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω πληροφοριοδοτών και παρακολούθηση αυτοκινήτων με πινακίδες εκτός κράτους που εντοπίστηκαν στην περιοχή …. Αυτοκίνητα από την Καλιφόρνια, το Ουισκόνσιν, την Αϊόβα, την Ιντιάνα, το Μισούρι, το Κάνσας και το Κολοράντο βρίσκονταν στην περιοχή”.

Ο Πλάτνερ περιέγραψε τη θανατηφόρα έκρηξη στην Ομάχα. “Ένας 16χρονος Μαύρος Πάνθηρας συνελήφθη για τη δολοφονία και ενέπλεξε τον αναπληρωτή πρόεδρο, τον Έντουαρντ Ποίντεξτερ, και τον αναπληρωτή υπουργό πληροφοριών, Ντέιβιντ Ράις, του κόμματος του NCCF, οι οποίοι συνελήφθησαν και διατάχθηκαν να παραστούν σε δίκη στην πρωτοδικείο για δολοφονία. Δυναμίτης παρόμοιος με αυτόν που κλέφτηκε από το Quick Supply στο Ντε Μόιν βρέθηκε στο σπίτι ενός από τους παραπάνω. Πιστεύεται ότι είναι μέρος της προμήθειας από την οποία κατασκευάστηκαν οι βόμβες”.

Έπειτα ο εκπρόσωπος Σερλ έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τους οργανισμούς κατά της φτώχειας της Ομάχα και τις πρακτικές πρόσληψής τους. Ο Πλάτνερ απάντησε ότι δεν είχε ζητηθεί από την αστυνομία να διενεργήσει ελέγχους ιστορικού. Ο Σερλ αποκάλυψε ότι προσπάθησε να επηρεάσει την πολιτική πρόσληψης των προγραμμάτων κατά της φτώχειας της Ομάχα. “Έκανα πολλές επισκέψεις στην Ομάχα σχετικά με τις υπηρεσίες φτώχειας, το Σώμα Εργασίας και άλλους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της επιτροπής μας. Έστειλα μια επιστολή στο Γραφείο Οικονομικής Ευκαιρίας που τους ρωτούσε για τις πρακτικές πρόσληψης που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους ένα χρόνο νωρίτερα. Απλώς δεν έκαναν τίποτα γι ‘αυτό”.

«Νομίζω ότι αυτό που με απασχολεί τόσο πολύ είναι η μεγάλη σχέση ακτιβισμού με τις υπηρεσίες μας για τη φτώχεια. Είμαι βέβαιος ότι αν ήταν πολύ πιο υπεύθυνοι στους ανθρώπους που προσλαμβάνουν, είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχαν λιγότερες ζημιές, καλύτερη εικόνα όσον αφορά τους οργανισμούς”.

“Έχω εδώ μια επιστολή σχετικά με τον Ντέιβιντ Ράις, ο οποίος είχε γράψει για παράνομες εφημερίδες, του οποίου η ιστορία ήταν γνωστή και εργάστηκε επίσης στην GOCA, την Κοινοτική Δράση της Ευρύτερης Ομάχα. Αυτό τους είχε γνωστοποιηθεί πολλές φορές – τίποτα δεν είχε γίνει. Είχα στείλει μια επιστολή στο Γραφείο Οικονομικής Ευκαιρίας για άλλη μια φορά σχετικά με αυτό το άτομο και τελικά ο Αιδεσιμότατος Ρούντολφ ΜακΝέρ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της GOCA, τον απέλυσε για ανικανότητα, επειδή απουσίαζε από τη δουλειά και για πολλούς άλλους λόγους”.

“Θα ήθελα να διαβάσω αυτην την επιστολή στο αρχείο που μου έγραψε δικηγόρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Περιφέρεια της Νεμπράσκα».

“Ευλογημένοι να ‘στε για τις δραστηριότητές σας, τη μετατροπή του κρύο φωτός της αυγής σε εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την ανάπτυξη της χώρας μας. Είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος που μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι δικαιούχοι μιας κυβέρνηση που θα ήθελαν να καταστρέψουν. “

«Ένας τέτοιος άντρας είναι ο Ντέιβιντ Λ. Ράις, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί ευκολότερα από το εσώκλειστο απόσπασμα από τις εφημερίδες Sun της Ομάχα, Νεμπράσκα, όπου λειτουργεί αυτός ο αλήτης. Όπως παρατηρείτε, χλευάζει το Σύνταγμα και τις διατάξεις του, αλλά έκρινε σκόπιμο να επικαλεστεί την Πέμπτη Τροποποίηση όταν κλήθηκε ενώπιον μιας Ομοσπονδιακής Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής που ερευνούσε την εγκατάσταση ενός σχολείου σχεδιασμένου για να εκπαιδεύει νέους Μαύρους να βομβαρδίζουν, να σκοτώνουν και να καταλαμβάνουν τη χώρα, και αυτό χρησιμοποιώντας την κυβέρνηση που θα ήθελε να καταστρέψει. “
“Το πιο τραγικό είναι ότι αυτός ο άντρας είναι υπάλληλος της ομάδας κοινοτικής δράσης της Ευρύτερης Ομάχα, που χρηματοδοτείται από χρήματα του Γραφείου Οικονομικής Ευκαιρίας. Με κάνει να χάνω τον ύπνο μου όταν σκέφτομαι ότι πληρώνω ένα μέρος του μισθού αυτού του Αμερικανού αρουραίου”.

Ο Σερλ ρώτησε τον Πλάτνερ ποιοί ήταν οι “δύο από τους ακτιβιστές της Ομάχα” που ταξίδευαν στο Ντε Μόιν και στο Κάνσας Σίτι. Ο Πλάτνερ απάντησε: “Ο Ντέιβιντ Ράις και ο Έντουαρντ Πόιντεξτερ.”

Ο Πλάτνερ συνέχισε περιγράφοντας ψευδώς τη μαρτυρία του Ντουέιν Πικ κατά την προκαταρκτική ακρόαση και ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι ο Ράις προμήθευσε τη βαλίτσα και το δυναμίτη για τη βόμβα αντί του Ράλεϊ Χάους. “Μπορώ να σας πω αυτό, ότι ένας από τους υπόπτους σε αυτην την υπόθεση, ο Ντουέιν Πικ, ένα 16χρονο αγόρι που συνελήφθη, κατέθεσε σε προκαταρκτική ακρόαση, κατέθεσε ότι ο Ντέιβιντ Ράις έφερε μια βαλίτσα γεμάτη δυναμίτη στο σπίτι του ή στο σπίτι κάποιου. Δεν είμαι σίγουρος ποιο μέρος – ότι αφαίρεσε όλο το δυναμίτη από τη βαλίτσα εκτός από τρεις ράβδους – έφτιαξε τη βόμβα, τη συσκευή ενεργοποίησης και ούτω καθεξής και την συναρμολόγησε – και στη συνέχεια συσκεύασε τη βαλίτσα με εφημερίδες και ότι έφυγε με αυτή τη βαλίτσα”.

“Τώρα είμαι λίγο διστακτικός να μιλήσω για τα υπόλοιπα, επειδή δεν έχει ακόμη διεξαχθεί δίκη. Δεν ξέρω τι πρέπει να πω”.

Ο Σερλ ανανέωσε την κριτική του για τις πρακτικές πρόσληψης της υπηρεσίας κατά της φτώχειας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το Γραφείο Οικονομικής Ευκαιρίας έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του αστυνομικού της Ομάχα. “Υποθέτω ότι το Ντε Μόιν και η Ομάχα είναι εξίσου ένοχοι με την υπόλοιπη χώρα, επειδή επειδή δεν έχουμε αφιερώσει χρόνο για να εξετάσουμε και να προσλάβουμε ως πρέπει αυτούς τους ανθρώπους … καταλήγουμε με μια ομάδα αμφισβητήσιμων χαρακτήρων, δολοφόνους σε αυτήν την περίπτωση, που προσλήφθηκαν με δολάρια των φορολογούμενων”.

“Δεν μπορώ παρά να νιώσω στο μυαλό μου ότι το Γραφείο Οικονομικής Ευκαιρίας και οι υπηρεσίες κατά της φτώχειας έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη δολοφονία του Λάρι Μινάρντ…. Δεν ξέρω τι θα χρειαστεί για να τους αναγκάσει να ελέγχουν τους υπαλλήλους τους πιο σωστά …. Επειδή αυτό δεν έγινε στην Ομάχα τώρα έχουμε μια χήρα. “

Ο Πλάτνερ απάντησε. «Κύριε μέλος του Κογκρέσσου, εγώ απ’ την πλευρά μου, θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμησή μου για το γεγονός ότι το αποκαλύψατε αυτό και προτείνω να πιέσουμε τους υπεύθυνους και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Το εκτιμώ.”

Ο Έντουαρντ Πόιντεξτερ και ο Ντέιβιντ Ράις (αργότερα Wopashitwe Mondo Eyen we Langa) καταδικάστηκαν για δολοφονία τον Απρίλιο του 1971 μετά από μια αμφιλεγόμενη δίκη που αμαυρώθηκε από αντικρουόμενες μαρτυρίες της αστυνομίας. Ο Μόντο πέθανε τον Μάρτιο του 2016 στο κρατικό σωφρονιστήριο μέγιστης ασφαλείας της Νεμπράσκα όπου εξέτιε ισόβια ποινή. Ο Πόιντεξτερ παραμένει φυλακισμένος μισό αιώνα μετά τον βομβαρδισμό και συνεχίζει να διακηρύσσει την αθωότητά του. Ο κυβερνήτης Πιτ Ρίκετς αρνήθηκε να επισπεύσει το αίτημα του Πόιντεξτερ για ελάφρυνση ποινής παρά το υψηλό ρίσκο του για τον ιό Covid. Μια ελάφρυνση θα έκανε τον Πόιντεξτερ κατάλληλο για αποφυλάκιση υπό όρους ή απελευθέρωση.

Ο Εντ Πόιντεξτερ έχει τον τελευταίο λόγο. “Πιστεύω ειλικρινά ότι στο τέλος θα δικαιωθώ”.

Πηγή: Richardson Reports

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα