ΑΘΗΝΑ
03:40
|
24.04.2024

Το φερόμενο ως “πολλά υποσχόμενο” εμβόλιο Oxford/AstraZeneca κατά των κορονοϊών Covid19 φαίνεται πως σχετίζεται με το θάνατο ενός νεαρού εθελοντή που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές. […]

epa08338642 A molecular geneticist in protective clothing runs a test for SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease in a hospital lab in the Rhineland Region, Germany, 01 April 2020 (issued 02 April 2020). Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/SASCHA STEINBACH ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φερόμενο ως “πολλά υποσχόμενο” εμβόλιο Oxford/AstraZeneca κατά των κορονοϊών Covid19 φαίνεται πως σχετίζεται με το θάνατο ενός νεαρού εθελοντή που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές.

Πρόκειται για 28χρονο Βραζιλιάνο γιατρό που συμμετείχε στιην κλνινική δοκιμή του εμβολίου που έχουν φτιάξει η εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο νεαρός συμμετείχε στη δοκιμή τον περασμένο Ιούλιο, ασθένησε τον Σεπτέμβριο ώσπου απεβίωσε στις 15 Οκτώβρη, δίχως να είναι επί του παρόντος απόλυτα ξεκάθαρο εάν η αιτία του θανάτου επήλθε από την ασθένεια ή από το εμβόλιο.

Η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, αρχικά δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή, ωστόσο στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, που συμμετέχει στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, επιβεβαίωσε πως ήταν Βραζιλιάνος.

Αισιοδοξία για διαχείριση της πανδημίας λόγω ρωσικού εμβολίου

Το ίδιο διάστημα, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού επιστημονικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι στη Μόσχα που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, αισιοδοξε ότι με τον μαζικό εμβολιασμό η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ρωσία θα γίνει διαχειρίσιμη σε περίπου έναν χρόνο.

Ο Γκίντσμπουργκ διευκρίνισε ότι σήμερα το εμβόλιο Sputnik-V παράγεται μόνο στα εργαστήρια του Κέντρου Γκαμαλέι, και πως αυτός είναι ο λόγος που εμβολιάζονται προς το παρόν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην «κόκκινη ζώνη».

Τόνισε, όμως, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα η παραγωγή του εμβολίου θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «πρακτικά μετά από δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολίων που θα διατίθενται προς ευρεία χρήση από τις δεκάδες χιλιάδες θα φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες». Και συνέχισε προσθέτοντας: «Μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα μετριέται σε εκατομμύρια δόσεις, πράγμα που θα μας επιτρέψει σε διάστημα 9-12 μηνών να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού της χώρας μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα