Επικαλούμενος μία έκτακτη «συνάντηση ασφαλείας» με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, αναχώρησε απόψε για τις ΗΠΑ.
Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο Μπένι Γκαντς (για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα) είναι η σχεδιαζόμενη πώληση μαχητικών τελευταίας γενιάς, F-35, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την υπογραφή συμφωνίας ομαλοποίησης σχέσεων τούς με το Ισραήλ στις 15 Σεπτέμβρη.
Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα F-35 δεν θα είναι το μοναδικό θέμα στο τραπέζι αλλά ένα από τα βασικά με κυρίαρχη την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει, με τις πλάτες των ΗΠΑ, τη στρατιωτική υπεροπλία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Βεβαίως, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί ξανά και στην προηγούμενη συνάντηση του Μπένι Γκαντς με τον Μαρκ Έσπερ στην Ουάσιγκτον,τον Σεπτέμβριο. Τι άλλαξε τώρα;
Κούρσα εξοπλισμών με τα Εμιράτα…
Στο μεσοδιάστημα προέκυψε ανάλογο αίτημα αγοράς των αμερικανικών F-35 και από το εμιράτο του Κατάρ. Χώρα με την οποία το Ισραήλ έχει ανταγωνιστικές σχέσεις και λόγω των σχέσεων του πρώτου με το (επίσης ανταγωνιστικό για το Τελ Αβίβ) Ιράν, αλλά και λόγω της στρατηγικής συμμαχίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το εμιράτο με την Τουρκία, η οποία λειτουργεί απροκάλυπτα ως αναθεωρητική δύναμη επιβάλλοντας τη δική της ατζέντα στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σχεδόν σε κάθε μείζονα κρίση που αφορά την περιοχή (Συρία,Λιβύη, Παλαιστινιακό κ.α.).
Από την άλλη πρόσφατες πληροφορίες μερίδας της αμερικανικής ιστοσελίδας για αμυντικά θέματα, breakingdefense.com, ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχεδιάζει ένα νέο ακριβό εξοπλιστικό πακέτο μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί, μεταξύ άλλων, στην περιοχή η σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεών του με χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.
Στη λίστα αγορών του Νετανιάχου φαίνεται πως βρίσκει κανείς επιθυμητές παραγγελίες για 12 Boeing V-22s, ένα νέο σμήνος F-35, και τουλάχιστον δύο Boeing KC-46As.
Όπως διαφαίνεται, τα πήγαινε-έλα των Ισραηλινών στην Ουάσιγκτον αφορούν ενδεχομένως τη σπουδή τους για την εξασφάλιση των βάσεων μίας (πιο συμφέρουσας για το Ισραήλ)νέας «εξοπλιστικής» συμφωνίας. Ωστόσο, η προσπάθειά τους να πετύχουν αυτό ή και άλλα, ελάχιστες βδομάδες πριν λήξει η τωρινή θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , προδίδει (εκτός από βιασύνη) και ένα σχετικό «άγχος»…