ΑΘΗΝΑ
05:19
|
19.04.2024
Ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, την καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών της Άγκυρας στην περιοχή, την σημασία του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου για την επίλυση διενέξεων αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών της Λευκωσίας για την επίλυση του κυπριακού καταγράφουν στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της όγδοης συνόδου της τριμερούς συνεργασίας στη Λευκωσία.

Οι τρεις ηγέτες στην κοινή διακήρυξή τους:

_Καταδικάζουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

_Εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής «που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια» στη Μεσόγειο.

_Αναδεικνύουν τη σημασία του διαλόγου στη «βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο».

_Επιβεβαιώνουν την αμέριστη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίτευξη «συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» στη βάση των σχετικό ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

_Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια , τις οποίες και καταδίκασαν ως κατάφωρη παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

_Κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού.

_Τόνισαν πως τα Ηνωμένα Έθνη «παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση».

Χαιρέτισαν,τέλος, την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας πως ολοκληρώθηκε «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα