ΑΘΗΝΑ
22:20
|
24.04.2024

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αγοράσει κανένα από τα κινεζικά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, ενώ μία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αγοράσει κανένα από τα κινεζικά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας και κομμάτι της ίδιας κυβέρνησης ανακοίνωνε το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Εντουάρντο Παζουέλο, το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας.

“Δεν θα αγοράσουμε το κινεζικό εμβόλιο”, ξεκαθάρισε ο Μπολσονάρου απαντώντας σε ανάρτηση ενός χρήστη στο Twitter που καλούσε τον πρόεδρο της Βραζιλίας να μην τολμήσει να αγοράσει το εμβόλιο της Sinovac. “Οι Βραζιλιάνοι δεν θα γίνουν πειραματόζωα κανενός”, πρόσθεσε ο λαϊκιστής ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι κλινικές δοκιμές του εν λόγω εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η Βραζιλία είναι από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα της πανδημίας στον κόσμο. Έχει περίπου 5,3 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα –τρίτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Περίπου 155.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές που συνδέονται με τη νόσο Covid-19 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ο απολογισμός των θυμάτων στη Βραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.  

Την Τρίτη ο Εντουάρντο Παζουέλο ανακοίνωνε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία με την πολιτεία του Σάο Πάολο για την αγορά 46 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου CoronaVac της Sinovac, το οποίο θα ελεγχθεί και θα δοκιμαστεί στο κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Μπουταντάν του Σάο Πάολο. Η Βραζιλία σκοπεύει επίσης να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δοκιμές του εμβολίου της Sinovac διενεργούνται επίσης στην Τουρκία και στην Ινδονησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα