Η φαρμακευτική εταιρεία Purdue, κατασκευάστρια του αναλγητικού OxyContin, κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κρίση των οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο συμβιβασμός με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διευθετεί τρεις από τις σοβαρότερες σε βάρος της Purdue κατηγορίες ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϊ. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τον παραπλανητικό τρόπο με τον οποίο προωθούσε το OxyContin και ότι παρέσυρε σε λανθασμένες αποφάσεις την αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ο φαρμακευτικός κολοσσός, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις που έχουν κινηθεί σε βάρος της από πολιτείες και οικογένειες θυμάτων του αναλγητικού φαρμάκου. Η ίδια η Purdue χαρακτήρισε τον συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης ως ένα “απαραίτητο” βήμα για τη γενικότερη διευθέτηση της υπόθεσης.
Ο τρόπος προώθησης του OxyContin από το 1996 συνέβαλε στην κρίση εξάρτησης χιλιάδων ανθρώπων και την έκρηξη λήψης υπερβολικών δόσεων που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ από το 1999 και μετά.
“Η Purdue μετανιώνει βαθύτατα και αποδέχεται την ευθύνη του παραπτώματος που της αποδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Στιβ Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας από το 2018. Ο εν λόγω συμβιβασμός πρέπει να εγκριθεί και από τη Δικαιοσύνη για να προχωρήσει.
Επιπλέον η εταιρεία οφείλει να κηρύξει πτώχευση και να αναδιοργανωθεί ως “Εταιρεία Δημοσίου Οφέλους” υπό τη διαχείριση ενός ιδρύματος. Η εταιρεία αυτή θα πρέπει να παράσχει δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής δόσης και θεραπείες για την εξάρτηση από τα οπιοειδή. Τα έσοδά της θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει τοπικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών.