ΑΘΗΝΑ
18:28
|
19.04.2024
Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αναφέρεται στην ανάρτηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίντεο αφιερωμένο στη συμπλήρωση 193 ετών από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κατά την οποία σημειώθηκε η καταβύθιση του οθωμανικού μεσογειακού στόλου και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ανάρτησε στο Twitter την Τρίτη (20/10), το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.


“Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας” τονίζει στην ανάρτησή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

“Αφότου η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρνήθηκε να εγκρίνει την αυτονομία της Ελλάδας η συνδυασμένη δύναμη Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας – υπό τον Βρετανό Αντιναύαρχο Edward Codrington – πλησίασε τον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου είχε αγκυροβολήσει ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος”, σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση, που περιγράφει τις άγριες μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή και τη μεγάλη νίκη κατά των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. Τελικά “οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν το σημαντικότερο χτύπημα στον εχθρό καταστρέφοντας τα περισσότερα από τα πλοία του και νικώντας ολόκληρη την κεντρική και δεξιά πλευρά του σχηματισμού του εχθρού”.

Μετά την ιστορική Ναυμαχία απαιτήθηκαν δύο πρόσθετες στρατιωτικές παρεμβάσεις, από τη Ρωσία υπό μορφή ρωσο-τουρκικού πολέμου (1828-9) και από μια γαλλική εκστρατευτική μονάδα στην Πελοπόννησο (γνωστή ως Εκστρατεία του Μωριά), προκειμένου να επιτευχθεί η απόσυρση των οθωμανικών δυνάμεων από την κεντρική και νότια Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η Ελληνική ανεξαρτησία.

Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν την εν λόγω ανάρτηση ως μήνυμα προς τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα