ΑΘΗΝΑ
15:12
|
18.04.2024

Σε προσόψεις κτιρίων σε όλη τη Γαλλία προβάλλονται σήμερα τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό “Σαρλί Εμπντό” (Charlie Hebdo), […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προσόψεις κτιρίων σε όλη τη Γαλλία προβάλλονται σήμερα τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό “Σαρλί Εμπντό” (Charlie Hebdo), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί.

“Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία”, της οποίας “εκπρόσωπος” έγινε ο Σαμιέλ Πατί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε χθες, Τετάρτη, φόρο τιμής στον καθηγητή ο οποίος αποκεφαλίστηκε, ένα “βάρβαρο” έγκλημα για το οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι.

“Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν”, τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας “έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε”, σε ομιλία του στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, στη διάρκεια μιας τελετής στην οποία παρέστησαν η οικογένεια του Πατί και περίπου άλλοι 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους αξιωματούχοι και συνάδελφοι του δολοφονηθέντα, αλλά και μαθητές του.

Το φέρετρο του καθηγητή εισήλθε στον χώρο της τελετής υπό τους ήχους του τραγουδιού “One” των U2.

Η προβολή των σκίτσων στις προσόψεις κτιρίων είναι μια κίνηση αλληλεγγύης στον Πατί και σε όλα τα θύματα της “ισλαμικής τρομοκρατίας” αλλά και μια προβολή της “ελευθερίας της έκφρασης, της σκέψης και της συνείδησης”, δήλωσε η Καρόλ Ντελγκά, πρόεδρος της περιφέρειας Οξιτανίας της νότιας Γαλλίας.  

Στο μεταξύ η εισαγγελία αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι. Ηλικίας 14 και 15 ετών οι δύο μαθητές του γυμνασίου κατηγορούνται για “συνεργεία σε δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση” επειδή υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη μπροστά από το σχολείο με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό.

Οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον ο ένας.

Εξάλλου ο Μπραχίμ Σνινά, πατέρας ενός μαθητή, και ο ισλαμιστής Αμπντελακίμ Σεφριουί κατηγορούνται για “ συνέργεια σε δολοφονία τρομοκρατικής φύσης”, κατηγορία που απαγγέλθηκε και εναντίον δύο φίλων του δράστη, του Ναΐμ Μπ. και του Αζίμ Ε.

Ένα τρίτο πρόσωπο που συνδέεται με τον δράστη, ο Γιουσού Σ., κατηγορείται για “σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον προσώπων”.

Οι πέντε αυτοί άνδρες έχουν προφυλακιστεί, με εξαίρεση τον Μπραχίμ Σνινά, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί. Ο Σνινά φέρεται να είχε εκδώσει “ φάτουα” εναντίον του καθηγητή, ενώ είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον δράστη του φόνου, πριν από το τραγικό συμβάν.

Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή προκάλεσε σοκ στη Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα