ΑΘΗΝΑ
07:12
|
19.04.2024

Επίσημη συμφωνία για την έναρξη τακτικών εμπορικών και επιβατικών πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Μπαχρέιν υπέγραψαν σήμερα αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών. Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη συμφωνία για την έναρξη τακτικών εμπορικών και επιβατικών πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Μπαχρέιν υπέγραψαν σήμερα αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιούνται 14 εβδομαδιαίες πτήσεις για την εξυπηρέτηση επιβατών και άλλες πέντε πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών τη βδομάδα.

Το ίδιο διάστημα πληροφορίες της ισραηλινής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Israel Hayom ανέφεραν πως πιθανώς μέσα στην επόμενη βδομάδα θα επιτευχθεί συμφωνία για τη σύναψη σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Σουδάν.

Για το σκοπό αυτό φέρεται πως μετέβη την Τετάρτη στο Χαρτούμ από το Τελ Αβίβ αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων που δουλεύουν στο Γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου και στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Mossad).

Επικαλούμενη το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων η εφημερίδα Israel Hayom υποστηρίζει πως “έκλεισε τελική συμφωνία” για την σύναψη επίσημων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η εξέλιξη φαίνεται πως δρομολογείται ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως αφαιρεί το όνομα του Σουδάν από τη “μαύρη λίστα” κρατικών χορηγών τρομοκρατίας. Την αφορμή έδωσε η απόφαση της σουδανικής κυβέρνησης να καταβάλλει 338 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις στους συγγενείς θυμάτων πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

Παράλληλα πληροφορίες της ιστοσελίδας Walla news αναφέρουν πως η ανακοίνωση για την ομαλοποίηση σχέσεων Ισραήλ-Σουδάν θα γίνει μετά από επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Σουδανού μεταβατικού προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, του Σουδανού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα