ΑΘΗΝΑ
12:57
|
20.04.2024

Έκκληση στους νέους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους και να συμμετάσχουν «δημιουργικά» στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση στους νέους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους και να συμμετάσχουν «δημιουργικά» στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα της χώρας απηύθυνε απόψε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι. Παράλληλα, προϊδέασε για συνέχιση της σκληρής στάσης των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των διαδηλωτών, εκτιμώντας πως η πρόσφατη απόφασή του για διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, SARS, που κατηγορήθηκαν για βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες πολιτών, εξελήφθη ως «αδυναμία».

Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και να συμβάλουν… «μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας» στην «προστασία ζωών και περιουσιών όλων των νομοταγών πολιτών».

Δεν είπε λέξη για πιθανή τιμωρία των αστυνομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που ευθύνονται για τις δολοφονίες αρκετών δεκάδων πολιτών (αρκετοί διαδηλωτές) μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, επιλέγοντας να επισκιάσει το πολύμορφο κίνημα λαϊκής αγανάκτησης με αναφορές σε ορδές «λεγόμενων διαδηλωτών» που κατέστρεψαν και λεηλάτισαν ξένες περιουσίες, έκαψαν φυλακές και αστυνομικά τμήματα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν στη μεγαλύτερη πόλη του νιγηριανού νότου, το Λάγκος, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που καταγγέλθηκε πως χτύπησαν εν ψυχρώ διαδηλωτές σε μία από τις πιο πλούσιες συνοικίες της πόλης.

Αντίθετα, προτίμησε να επαναλάβει τις υποσχέσεις που είχε δώσει και στο παρελθόν περί καταπολέμησης της φτώχειας, διαβεβαιώνοντας πως ως το 2030 θα βγουν από τη λαίλαπα της ανέχειας (πιθανώς διά μαγείας…) περίπου 100.000.000 Νιγηριανοί.

Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους νέους που πλήττονται από τη διπλή πληγή της φτώχειας και της ανεργίας, λέγοντας πως θα τους βοηθήσει μέσω της δημιουργίας ενός «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου Νοελαίας» με αρχική προίκα 75 εκατομμύρια Νάιρα (ούτε 167.000 ευρώ!).

Ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει «έργο» στον τομέα της παιδείας, επειδή προχώρησε σε μικρές αναπροσαρμογές στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

Απευθυνόμενος στις γειτονικές με τη Νιγηρία χώρες και τη “διεθνή κοινότητα”, ο Μουχαμάντου Μπουχάρι που βρίσκεται για δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, τους κάλεσε να ενημερωθούν πρώτα «για όλα τα γεγονότα προτού καθορίσουν τη στάση τους ή σπεύσουν να κάνουν κρίσεις ή βιαστικές ανακοινώσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα