ΑΘΗΝΑ
06:21
|
05.11.2024
"Καταπέλτης" ήταν η αποψινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια εκδήλωση της Λέσχης Βαλντάι. Μίλησε για τους γεωπολιτικούς αντίπαλους της Ρωσίας, τις συγκρούσεις…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Καταπέλτης” ήταν η αποψινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια εκδήλωση της Λέσχης Βαλντάι. Μίλησε για τους γεωπολιτικούς αντίπαλους της Ρωσίας, τις εξελισσόμενες συγκρούσεις στον Καύκασο, τις τρικλοποδιές των ΗΠΑ σε ανταγωνιστές τους. Δεν άφησε απέξω ούτε την πανδημία, την αποτελεσματική (δεδομένων των συνθηκών…) αντιμετώπισή της από το ρωσικό σύστημα υγείας και τις προόδους των επιστημόνων της χώρας στην παρασκευή εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ εκτίμησε πως δεν μπορούν να διεκδικούν τη διεθνή κυριαρχία που είχαν στο παρελθόν. Προέβλεψε πως η Κίνα και η Γερμανία τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις λέγοντας: «Η Κίνα ως προς το οικονομικό της εκτόπισμα και την πολιτική της επιρροή οδεύει ενεργά προς το στάτους της υπερδύναμης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία».

https://youtu.be/Hr84tmuuVIU

Παρατήρησε επίσης πως έχει αλλάξει και η διεθνής θέση της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στο νότιο Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως βλέπει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ως ισότιμους εταίρους, εξηγώντας πως είχε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με αμφότερες. «Υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια Αρμένιοι που ζουν στη Ρωσία και άλλα δύο εκατομμύρια Αζέροι. Δεν είναι απλώς άνθρωποι που έρχονται προσωρινά για δουλειά. Είναι άνθρωποι που μένουν εδώ πρακτικά σε μόνιμη βάση» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους.

Σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς κατηγορίες που προσάπτουν δυτικές χώρες στη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις, ο Πούτιν υποστήριξε πως η χώρα του «δεν ανακατεύεται» επικαλούμενος την επιβεβαίωση της θέσης αυτής από διάφορες έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση ενός εκ των συμμετεχόντων στη συζήτηση της Λέσχης Βαλντάι, σχετικά με το εάν η Ρωσία θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στο διεθνές κυβερνοδιάστημα με ένα είδος “ψηφιακής ανακωχής” ο Πούτιν απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί δεν υφίσταται.

Αναφερόμενος την άσκηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα του μπορεί να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρόεδρος Πούτιν αποδοκίμασε έντονα τις δυτικές χώρες που με τις κυρώσεις τους μπλοκάρουν τη βοήθεια που επιχειρείται να δοθεί ενώ πλήττονται σοβαρά από το Covid19.

Εξήρε πάντως τη στάση του ρωσικού λαού επισημαίνοντας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, ενώ δήλωσε υπερήφανος για τη μαχητικότητα και την αφοσίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικούς αντιπάλους της Μόσχας που με αφορμή την πανδημία προσδοκούν την αποδυνάμωση της Ρωσίας είπε: «Βλέποντας τι συμβαίνει στον κόσμο και σε άλλες χώρες, θα ήθελα να πω σε όσους ακόμη περιμένουν τη σταδιακή αποδυνάμωση της Ρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, ανησηχούμε μόνο για ένα πράγμα: να μην αρπάξουμε κρυολόγημα στην κηδεία σας».

Κληθείς να σχολιάσει ενδείξεις που καταγράφουν μία νέα διεθνή κούρσα πολεμικών εξοπλισμών ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτίμησε πως εάν δεν υπάρξουν όρια «ο κόσμος δεν θα έχει μέλλον».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα